OI Ljubljana
Eng

Razvoj in ovrednotenje novih terapij za zdravljenje malignih tumorjev

NAZIV PROGRAMA: Razvoj in ovrednotenje novih terapij za zdravljenje malignih tumorjev

Razvoj in ovrednotenje novih terapij za zdravljenje malignih tumorjev

Naše raziskave so usmerjene v razvoj in ovrednotene novih inovativnih pristopov pri zdravljenju raka. Večinoma bodo raziskave potekale na Oddelku za eksperimentalno onkologijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v tesnem sodelovanju s kliničnimi oddelki našega inštituta, z Univerzo na primorskem in ostalimi raziskovalnimi zavodi v Sloveniji. Raziskovalni program je translacijski, saj zajema tako predklinične, kot klinične raziskave. Tesno sodelovanje raziskovalcev v predkliniki in kliniki omogoča interdisciplinarne raziskave. Mnoge aktivnosti pa bomo izvajali v sodelovanju s partnerji v tujini, tako Evropi, kot tudi v ZDA. 

Na predkliničnem nivoju se bomo usmerili na z elektroporacijo posredovan vnos zdravil (elektrokemoterapija) in genov, ter tudi na druge načine vnosa, kot je hladna plazma. Razvili bomo sisteme za vnos genov in terapijo različnih tkiv in tumorjev, raziskali njihove mehanizme delovanja in jih ovrednotili na predkliničnih modelih in vitro in in vivo za možen prenos v kliniko. Osredotočili se bomo na imunomodulatorno in anti-vaskularno gensko terapijo in raziskali njun potencial v kombinaciji z elektrokemoterapijo ali radioterapijo, ker lahko oba pristopa delujeta radisenzibilizirajoče. Radiosenzibilizirajoči učinek terapevtskih pristopov bomo testirali na predkliničnem nivoju v mišjih tumorskih modelih in raziskali mehanizme delovanja.

Klinično aplikacijo razvitih pristopov, kot tudi elektrokemoterapije, bomo najprej ovrednotili v veterinarski onkologiji, kot najboljšem pristopu za prenos v humano onkologijo. V kliničnih raziskavah bomo zdravili tumorje mačk, psov, ki bodo obravnavani na Kliniki za male živali na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Pridobljene izkušnje bomo prenesli v humane klinične raziskave na našem inštitutu ali v sodelovanju z drugimi kliničnimi ustanovami v Sloveniji ali mednarodnimi partnerji. Predvidene so klinične raziskave elektrokemoterapije na kožnih in globoko ležečih tumorjih, kot so metastaze in primarni tumorji jeter ali trebušne slinavke. Genski elektroprenos predvsem immunogenske terapije bomo tudi ovrednotili v kliničnih študijah. Namen je translacija elektrogenske terapije kožnih tumorjev kot samostojno zdravljenje ali v kombinaciji z lokalnimi ablativnimi tehnikami, kot sta radioterapija in elektrokemoterapija.

Raziskovalni program je strukturiran kot translacijski, za prenos inovativnih zdravljenj, kot sta elektrokemoterapija in imunogenska terapija, iz laboratorijev v kliniko.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava