OI Ljubljana
Eng

Kongres svetovnega združenja pediatrične radioterapije (PROS)

Od 24.6. do 27.6. bo v Ljubljani potekal kongres svetovnega združenja pediatrične radioterapije PROS,  v katerem so združeni radioterapevti, ki se ukvarjajo z obsevanjem otrok, obolelih z rakom. Na prvem kongresu tega združenja v Lyonu leta 2003 so dodelili častni naslov PIONIR PEDIATRIČNE RADIOTERAPIJE  prof. dr. Berti Jereb. Ta naslov si je pridobila s svojim življenjskim delom na področju pediatrične radioterapije doma in v tujini (Švedska, ZDA). Bila je pobudnica mednarodne študije o Wilmsovem tumorju pri otrocih, objavila je številne odmevne strokovne prispevke v zvezi s pediatrično radioterapijo in onkologijo. Na tokratnem kongresu, ki bo potekal v Grand hotelu Union, bodo prof. dr. Berti Jereb in gospodu Juliu D´Angiu, ki je bil tudi eden vodilnih otroških radioterapevtov, podelili častno članstvo združenja PROS.

Dan pred začetkom kongresa bo na Onkološkem inštitutu potekalo izobraževanje pediatričnih radioterapevtov, ki delajo v manj razvitih državah  in so za udeležbo na kongresu prejeli štipendijo. Ena od pomembnih nalog združenja PROS je namreč tudi izobraževanje kolegov pediatrične radioterapevtov iz manj razvitih držav.

Vsako leto v Sloveniji oboli za rakom približno 50 otrok. Zdravijo se na Hematoonkološkem oddelku pediatrične klinike, obsevanje pa poteka na oddelku za radioterapijo na Onkološkem inštitutu. Povezovanje radioterapevtov, ki se ukvarjamo z načrtovanjem obsevanja otrok, je izrednega pomena, saj je zaradi majhnega števila teh bolnikov izmenjevanje izkušenj in znanja na področju pediatrične radioterapije zelo dragocena. 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava