OI Ljubljana
Eng

28. strokovni seminar "In memoriam dr. Dušana Reje"

Ob epidemiji COVID-19 ne smemo pozabiti na epidemijo raka


Ljubljana, 3. 12. 2020: Danes v organizaciji Zveze slovenskih društev za boj proti raku ob sodelovanju Onkološkega inštituta  Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje poteka 28. strokovni seminar "In memoriam dr. Dušana Reje" z naslovom “Obvladovanje raka v času epidemije COVID-19 v luči preventive raka”. Organizatorji opozarjajo, da ob epidemiji COVID-19 nikakor ne smemo pozabiti na epidemijo raka: breme raka je v Sloveniji veliko in se iz leta v leto povečuje, letno zboli okrog 15.000 ljudi, rak je tudi vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu. Glavni vprašanji, na kateri bo na seminarju skušalo odgovoriti 20 priznanih slovenskih strokovnjakov iz vrst zdravstva, nevladnih organizacij, šolstva in novinarjev, sta, kakšne izzive in rešitve prinaša pandemija COVID-19 na področju obvladovanja raka in kako ohraniti dobre rezultate obvladovanja raka v Sloveniji, ki smo jih dosegli v zadnjih desetletjih. Predavatelji bodo osvetlili tudi problematiko pandemske izčrpanosti ter izzive komuniciranja in etike v času COVID-19.

Doc. dr. Mateja Krajc, podpredsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja strokovnega ter organizacijskega odbora srečanja: ''Leto 2020 je za vse močno zaznamovano z epidemijo COVID-19 in tudi v Zvezi slovenskih društev za boj proti raku nismo mogli mimo te nove in še vedno precej neznane bolezni, ki vsakodnevno pomembno vpliva na naša življenja. Letos bomo tako prvič v zgodovini seminar v spomin dr. Dušana Reje izvedli v virtualni obliki, v času, ko se soočamo s povsem novimi, nepričakovanimi izzivi na področju obvladovanja bremena raka, ki jih pred nas postavlja pandemija COVID-19''. 

Dr. Urška Ivanuš, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku: ''Seminar organiziramo v času, ko se tako v Sloveniji kot drugod po svetu srečujemo s pandemsko izčrpanostjo. Počutimo se nekako kot medvedek Pu, ki enostavno ni mogel več naprej in se je, skupaj s prijatelji, odločil, da so našli Severni pol tam, kjer so obtičali. Potihoma si vsi želimo, tako zdravstveni delavci kot ostali, da bi se tudi mi lahko odločili, danes in tukaj, da je pandemije konec. In, da bi si lahko oddahnili. Na vse dejavnike, ki pripomorejo k našemu zdravju ali ga ogrožajo, kot posamezniki zagotovo nimamo vpliva, kar pa ne pomeni, da smo nemočni. Pomemben del skrbi za zdravje je tudi v naših rokah.«
Dr. Ivanuš opozarja, da v času epidemije COVID-19 in po njej se vsak zase in skupaj kot družba soočamo z negotovostjo in izčrpanostjo na skoraj vseh področjih svojega življenja. Zato je toliko bolj pomembno, da ne dopustimo, da zanemarimo področja v našem življenju, ki jih znamo in zmoremo obvladovati. Sem sodi zagotovo tudi preventiva raka. Vsaka dolgotrajna sprememba življenjskega sloga, ki vodi v opuščanje zdravih navad in zdravih izbir, vsako opuščanje udeležbe na presejalnih programih ZORA, DORA in Svit ali cepljenja proti okužbam, ki povzročajo raka, ter vsako odlašanje z obiskom zdravnika ob sumu na raka, ima lahko resne in dolgotrajne posledice za zdravje. Poveča se tveganje, da bo posameznik zbolel z rakom, ki bi ga lahko preprečili, in poveča se tveganje, da bo rak odkrit v višjem stadiju, ko je zdravljenje bolj intenzivno, prognoza in kakovost življenja pa slabša. 

V prvem delu seminarja bodo predavatelji opisali aktivnosti Zveze in regijskih društev v času epidemije COVID-19. Na prvi vtis nemo obdobje je bilo zaznamovano z mnogimi aktivnostmi v okviru lokalnih, državnih in mednarodnih projektov. Tudi Evropski kodeks proti raku je zaživel v e-obliki. Drugi del seminarja bo posvečen vplivu epidemije na zdrav življenjski slog in zgodnje odkrivanje raka. Predavatelji bodo predstavili vpliv epidemije na telesno aktivnost, kajenje in uživanje alkohola ter delovanje primarnega zdravstvenega varstva v tem času. Tretji sklop bo povzel delovanje državnega programa za nadzor raka, organizacijo presejalnih programov za raka v času epidemije, delovanje raziskovalne dejavnosti v onkologiji in vpliv epidemije na diagnostiko in zdravljenje raka. Na koncu bomo izvedeli, kako je epidemijo obvladoval Onkološki inštitut Ljubljana z vidika neprekinjene obravnave onkoloških bolnikov in obveščanja notranje in zunanje javnosti, predstavljena bosta tudi pogled novinarke RTV Slovenije in pogled etika. 

 

Več informacij o obvladovanju raka v času epidemije COVID-19 in po njej v Sloveniji je objavljenih na posebni spletni strani priporocila.si/covid-19/, ki jo je Zveza slovenskih društev za boj proti raku vzpostavila konec maja letos ob Evropskem tednu boja proti raku, v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Državnim programom obvladovanja raka (DPOR)  in Ministrstvom za zdravje RS.

 

Kontakt za medije:
Amela Duratović Konjević, Služba za odnose z javnostmi, Onkološki inštitut Ljubljana
E: aduratovic@onko-i.si; M: 041 876 868

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava