OI Ljubljana
Eng

Citopatološki oddelek na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) v 70-tih letih delovanja postal eden največjih citopatoloških laboratorijev v Evropi

Oddelek za citopatologijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana praznuje letos 70 let delovanja. Obletnico so danes obeležili s strokovno prireditvijo, ki je bila posvečena diagnostiki patoloških sprememb v ščitnici s citopatološko in histopatološko preiskavo. Na njej sta z vabljenimi predavanji sodelovala tudi priznana strokovnjaka iz Johns Hopkins University School of Medicine iz Baltimora v Združenih državah Amerike, prof. Syed Ali in izr. prof. Lisa Rooper. 

Oddelek za citopatologijo se s svojimi številnimi preiskavami uvršča med največje citološke laboratorije v Evropi.  Letno pregledajo okoli 9.000 vzorcev aspiracijskih biopsij ter obdelajo in mikroskopsko pregledajo skoraj 40.000 citoloških vzorcev, s tem pa se uvrščajo v svetovni vrh bolnišnic z najbolje vpeljano citopatologijo. Odvzem vzorcev z aspiracijsko biopsijo s tanko iglo, ki je danes povsem rutinsko delo, je v Sloveniji uvedla prva vodja Oddelka za citopatologijo na OI prof. dr. Marija Us-Krašovec, ki je za ta velik strokovni dosežek leta 2005 prejela najvišje priznanje Mednarodne akademije za citologijo, Maurice Goldblattovo priznanje. 

Oddelek za citopatologijo na OI med drugim sodeluje tudi pri državnem programu ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, na oddelku pregledujejo brise in so eden od dveh laboratorijev v Sloveniji, kjer se izvaja triažni test za HPV (humani papiloma virus). Vodja Oddelka za citopatologijo izr. prof. dr. Veronika Kloboves Prevodnik je predstavila najnovejše dosežke oddelka in izpostavila, da si bodo še naprej prizadevali za razvoj citopatološke stroke v Sloveniji in zagotavljali bolnikom hitro in zanesljivo diagnostiko malignih in benignih tumorjev. Za nadaljnji razvoj je potrebno zagotoviti dodatne kadre, novo laboratorijsko opremo in prostore, je še poudarila.

Citopatologi in patologi iz Slovenije in tujine imajo danes in jutri v sklopu strokovne prireditve ob 70-obletnici skupaj s strokovnjakoma iz Johns Hopkins University School of Medicine iz Baltimora, prof. Syed Alijem in izr. prof. Liso Rooper tudi mikroskopske delavnice. V teoretičnem delu se bodo udeleženci delavnic seznanili z novostmi na področju citopatološke in histopatološke diagnostike ščitnice. V praktične delu pa si bodo lahko pod svetlobnim mikroskopom ogledali številne zanimive in težke primere s področja citopatološke in histopatološke diagnostike ščitnice.

Današnji predavatelji (z leve): Zorica Čekić, Veronika Kloboves Prevodnik, Lisa Rooper, Syed Ali, Aleš Rode

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava