OI Ljubljana
Eng

Donacija Europe Donne Onkološkemu inštitutu Ljubljana za napravo DXA

Danes je na Onkološkem inštitutu potekala simbolična predaja čeka za 20.000 evrov Europe Donne generalni direktorici OI Zlati Štiblar Kisić, s čimer je združenje zaključilo akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave DXA, ki omogoča meritve sestave telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil.

Nataša Puzić Ravnjak, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine je predstavila novo pridobitev na oddelku: "Na Onkološkem inštitutu Ljubljana smo v pričetku leta 2020 pridobili novo diagnostično napravo DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry; dvoenergetska rentgenska absorpciometrija), ki je ena izmed najbolj razširjenih tehnik za natančno analizo sestave telesa, saj omogoča kvantificiranje maščobnega, pustega in kostnega tkiva. Meritev sestave telesa je del standardne prehranske obravnave in omogoča, da  posamezniku postavimo prehransko in presnovno diagnozo, torej diagnozi, ki sta danes prepoznani kot ključna napovedna dejavnika učinka zdravljenja bolnika z rakom in možnosti sopojavov zdravljenja. Metoda temelji na dveh nizkoenergijskih  rentgenskih žarkih in merjenju prepuščanja žarkov preko različnih tkiv v telesu. Prednosti DXA-e so hiter čas skeniranja in enostavnost uporabe. Sevanje je za preiskovanca minimalno, kar omogoča, da se meritev lahko ponavlja skozi čas."

Europa Donna je v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije in reprezentančno tekmo Slovenija : Škotska, humanitarnim koncertom skupine ”The Frajle” ob 20 letnici Europe Donne v Sloveniji in akciji rožnati šampinjoni podjetja Hofer Slovenija zbrala 20.000 evrov. Skupaj so zbrali četrtino sredstev za nakup naprave DXA, ki bo namenjena vsem onkološkim bolnikom. S to napravo lahko izjemno natančno merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil, in za katere se ve, da vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino, kar lahko pomembno vpliva na kakovost življenja bolnic.

Celotno novico si lahko preberete na tej povezavi.

Predaja donacije Europe Donne in partnerjev za novo diagnostično napravo DXA Onkološkemu inštitutu Ljubljana (foto: Aleš Černivec).

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava