OI Ljubljana
Eng

Državni program DORA se širi na Obalo: danes pričetek slikanja žensk v Splošni bolnišnici Izola

Ljubljana, 1. junij 2016 ­– Potem ko je državni program DORA februarja pričel z delovanjem v Primorski regiji z mobilno enoto v Postojni, se danes presejalno slikanje žensk prvič začenja v obalno-kraški regiji. Splošna bolnišnica Izola je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA. Z odprtjem tega centra je v program DORA sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih slovenskih žensk.

Na presejalno mamografijo v SB Izola bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50–69 let, ki  imajo stalno prebivališče v občinah Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. V teh občinah je ustreznih žensk 16.383. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register DORA na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si. Ženske za pregled ne potrebujejo napotnice.

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v SB Izola izvajajo radiološke inženirke iz SB Izola, posebej izobražene za program DORA in stalno nadzorovane s strani OI kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI.

Na slikanje v program DORA sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih žensk
Z zagonom programa DORA v SB Izola so z junijem v program DORA vključene vse ustrezne ženske iz celotne OE ZZZS Koper. V program DORA je sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih slovenskih žensk.

Več o pričetku delovanje programa DORA v OE ZZZS Koper si lahko preberete na:
http://dora.onko-i.si/domov/index.html?no_cache=1

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava