OI Ljubljana
Eng

Državni program DORA uspešno nadaljuje s širitvijo po novem načrtu: februarja v program DORA prvič vključene ženske iz Primorske in Gorenjske

Ljubljana, 23. februar 2016 ­– Državni presejalni program za raka dojk DORA uspešno nadaljuje s širitvijo po novem strateškem načrtom, ki predvideva širitev programa na območje celotne Slovenije do leta 2018. Februarja letos sta se v program DORA vključila OE ZZZS Koper z mobilno enoto DORA v Postojni ter OE ZZZS Kranj s stacionarnim presejalnim centrom v BGP Kranj. V program DORA je tako sedaj vključenih 55% vseh ustreznih slovenskih žensk.

V Primorski regiji se je presejalno slikanje žensk najprej začelo v mobilni enoti DORA v Postojni. V mobilno enoto, ki stoji poleg Bolnišnice Postojna, so na slikanje vabljene vse ustrezne ženske med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. Mobilna enota je pričela z delovanjem 11. februarja 2016 in bo v Postojni do poletja 2016.

Poleg mobilne presejalne enote bo v OE ZZZS Koper v naslednjih mesecih začel delovati tudi stacionarni presejalni center v Splošni bolnišnici Izola, kamor bodo povabljene vse ostale ustrezne ženske iz občin Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. V SB Izola  trenutno potekajo aktivnosti preverjanja skladnosti z zahtevami za pridobitev certifikata presejalnega centra programa DORA.

Več o pričetku delovanje programa DORA v OE ZZZ Koper si lahko preberete tukaj:

V Gorenjski regiji se je presejalno slikanje žensk pričelo 22. februarja 2016, in sicer v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj, ki je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA. Na presejalno mamografijo v BGP Kranj bodo vabljene vse ustrezne ženske med 50. in 69. letom iz občin Kranj, Naklo, Cerklje na Gorenjskem, Tržič, Škofja Loka, Gorenja vas, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Železniki in Žiri. 

V območni enoti ZZZS Kranj bo poleg presejalnega centra v BGP Kranj delovala tudi mobilna enota DORA, in sicer na Jesenicah. Tja bodo povabljene vse ostale ženske med 50. in 69. letom iz občin Bohinj, Bled, Kranjska Gora, Radovljica, Gorje, Jesenice in Žirovnica. Mobilna enota DORA bo s slikanjem žensk na Jesenicah pričela predvidoma konec leta 2016. 

Več o pričetku delovanja programa DORA v OE ZZZS Kranj si lahko preberete tukaj:

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava