OI Ljubljana
Eng

Državni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk se širi v Novo Gorico: danes pričetek slikanja žensk v Splošni bolnišnici 'dr. Franca Derganca' Nova Gorica

Ljubljana, 16. september 2016 – Državni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk danes prvič pričenja z delovanjem v goriški regiji: Splošna bolnišnica 'dr. Franca Derganca' Nova Gorica je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA. Danes so bile tu že slikane prve ženske. Z odprtjem tega centra je v program DORA sedaj vključenih dve tretjini vseh ustreznih slovenskih žensk.


Na presejalno mamografijo v SB Nova Gorica bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50–69 let, ki  imajo stalno prebivališče v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava. V teh občinah je 14.174 ustreznih žensk. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register DORA na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si. Ženske za pregled ne potrebujejo napotnice.

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v SB Nova Gorica izvajajo radiološki inženirji iz SB Nova Gorica, posebej izobraženi za program DORA in stalno nadzorovani s strani OI kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI v Ljubljano.

Širitev državnega programa DORA: na slikanje sedaj vključenih 66 % vseh ustreznih žensk
OI je kot nosilec državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani pripravil posodobljen strateški načrt, ki na novo opredeljuje načrt širitve programa DORA na območju celotne Slovenije za obdobje 2015-2020. V program DORA so trenutno vključene ženske iz naslednjih OE ZZZS: Ljubljana, Maribor, Koper, Kranj (delno) in Nova Gorica, kar predstavlja dve tretjini vseh ustreznih slovenskih žensk.

O programu DORA
DORA je organiziran državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti. Cilj programa DORA je v ciljni populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov.
Program DORA se izvaja po strogih Evropskih smernicah kakovosti, ki vključujejo tudi dodatno usposabljanje vključenega zdravstvenega kadra in stalen nadzor nad vsemi koraki v zdravstvenem procesu. Program DORA ženskam zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu, zato strokovnjaki OI priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava