OI Ljubljana
Eng

"Evropski kodeks=manj raka" je geslo letošnjega Tedna boja proti raku

Danes so se z novinarsko konferenco na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) začele prireditve Tedna boja proti raku, ki ga prireja Zveza slovenskih društev za boj proti raku, tudi letos v sodelovanju z OI. Letošnji teden poteka pod geslom »Evropski kodeks=manj raka«, s čimer organizatorji poudarjajo, da je za uspešno obvladovanje raka treba upoštevati prav vsa priporočila Evropskega kodeksa proti raku, ne le tista, ki opozarjajo na zdrav življenjski slog. Upoštevanje priporočil Kodeksa bi lahko breme raka zmanjšalo za 30–50 %. Vse pomembne ukrepe obsega tudi Državni program za obvladovanje raka (DPOR) 2017–2021. Ključne izzive tega programa v letih 2018 in 2019 je predstavil koordinator DPOR prof. dr. Branko Zakotnik, strokovni direktor OI izr. prof. dr. Viljem Kovač pa je predstavil, kako se inštitut celovito bori proti raku.

Dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku: »V letošnjem tednu boja proti raku, ki poteka z geslom: »Evropski kodeks = manj raka«, še posebej izpostavljamo vse nasvete Evropskega kodeksa proti raku. S tem poudarjamo, da je za uspešno obvladovanje raka treba upoštevati prav vsa priporočila Kodeksa, ne le tista, ki opozarjajo na zdrav življenjski slog. Pomembno je tudi omejiti sončenje, zračiti prostore, se izogibati nevarnim snovem na delovnem mestu in v bivalnem okolju, ženske naj čim dlje dojijo in se izogibajo hormonskemu zdravljenju menopavznih težav, starši pa naj poskrbijo, da bodo otroci cepljeni proti HBV in HPV. Za čim prejšnje odkritje morebitne bolezni je pomembna tudi udeležba v presejalnih programih Zora, Dora in Svit.«

Zadnji podatki kažejo pomemben pozitiven vpliv omenjenih presejalnih programov za raka na uspešno zmanjševanje zbolevnosti in povečanje preživetja oz. zmanjšanja umrljivosti. Prof. dr. Branko Zakotnik, koordinator DPOR 2017-2021: »Zbolevnost za rakom materničnega vratu se je zmanjšala za 61 odstotkov (skoraj 130 primerov letno manj) in za rakom debelega črevesa in danke za 20 odstotkov (skoraj 400 primerov manj letno). Osebe, katerim so raka odkrili v presejalnih programih DORA, ZORA in SVIT, umirajo 4-krat manj pogosto kot enako stare osebe, ki jim je bil rak odkrit izven presejalnih programov.« Prof. dr. Zakotnik je ob predstavitvi ključnih izzivov DPOR izpostavil dve področji: celostno rehabilitacijo in paliativno oskrbo, s ciljem izboljšanja kakovosti življenja bolnikov in svojcev.

Izr. prof. dr. Viljem Kovač, strokovni direktor OI: »Onkološki inštitut kot celovit center sodeluje z ostalimi institucijami v Sloveniji pri prizadevanjih, da zmanjšamo zbolevnost za rakom, omogočimo zgodnjo diagnostiko, bolnikom ponudimo najbolj učinkovito zdravljenje in z njihovim sledenjem omogočimo tudi t.i. terciarno prevencijo. Zmanjšanje pogostnosti kajenja je pri moških v zadnjih nekaj letih ustavilo naraščanje zbolevnosti za pljučnim rakom; 5-letno preživetje smo pri moških v desetih letih povečali iz 10,8 na 14,6 %, pri ženskah pa iz 13,1 na 20,8 %.« Pogostost kajenja pri ženskah se ne zmanjšuje in pri njih zbolevnost za pljučnim rakom še vedno narašča. Na lestvici najpogostejših rakov v Sloveniji pri ženskah po zbolevnosti zaseda tretje mesto, po umrljivosti pa drugo mesto. »Izziv, kako ustvariti nekadilsko kulturo, je še vedno velik,« je poudaril Viljem Kovač.

Evropski kodeks proti raku je tudi osrednja tema tri-letnega projekta z naslovom »Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku«, ki ga Zveza slovenskih društev za boj proti raku skupaj z regijskimi društvi in Onkološkim inštitutom Ljubljana ob finančni podpori Ministrstva za zdravje izvaja v letih 2017–2019.

Podporo Tednu je izrekla tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Mojca Gobec, dr. med., ki pa se novinarske konference zaradi bolezni žal ni mogla udeležiti.

Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje: »Na Ministrstvu za zdravje pozdravljamo vsako priložnost, ko lahko v širši javnosti, skupaj s strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij spregovorimo o priporočilih, s katerimi preprečujemo raka in so zbrana v Evropskem kodeksu proti raku. Preprečiti, kar se preprečiti da! - mora biti naše skupno vodilo. Preprečevanje in zgodnje odkrivanje rakavih  bolezni je namreč predpogoj za dobro obvladovanje raka na nacionalni ravni, še posebej zaradi staranja prebivalstva, ki je poglavitni vzrok za vse pogostejše obolevanje. Zora, Dora in Svit so uspešni preventivni presejalni programi, ki nam jih marsikatere evropske države, ki nimajo vzpostavljenih tovrstnih programov, zavidajo. Programi so učinkoviti, visoko kakovostni in dostopni vsem, in so rešili že marsikatero življenje, ali vsaj izboljšali kakovost življenja bolnikov. Kažejo merljive rezultate, tako v številu odkritih predrakavih in rakavih sprememb kot tudi v zmanjšanju umrljivosti. Pri osveščanju in motiviranju prebivalstva smo močnejši in uspešnejši, če smo povezani in delujemo s skupnimi cilji: država, stroka, nevladne organizacije in bolniki.« 

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava