OI Ljubljana
Eng

Izjava za javnost: Vodstvo OI doseglo dogovor s predstojnico in vodji

Vodstvo Onkološkega inštituta sporoča javnosti, da so predstojnica sektorja radioterapije, vodja oddelka za teleradioterapijo in vodja oddelka za brahiradioterapijo umaknili svoje odstopne izjave.

Vodstvo Onkološkega inštituta sporoča javnosti, da so predstojnica sektorja radioterapije, vodja oddelka za teleradioterapijo in vodja oddelka za brahiradioterapijo umaknili svoje odstopne izjave.

Uvodoma vodstvo odločno zanika navedbe v nekaterih medijih, da naj bi po neuradnih informacijah do odstopov prišlo zaradi nesporazumov med vodstvom in predstojnico sektorja ter vodji dveh oddelkov v njenem sektorju.
Kot je pojasnila predstojnica sektorja radioterapije doc. dr. Irena Oblak, dr. med., je svoj odstop, kateremu sta sledili še dve vodji njenega sektorja, podala zaradi »nepričakovanega netenja nesoglasij«   v sektorju radioterapije v oddelku radiofizike oz.  njenim vodjem.

Vršilka dolžnosti  generalne direktorice Zlata Štiblar Kisić in strokovni direktor Viljem Kovač sta se z vsemi udeleženci sestala in pogovorila. Odgovorno so definirali objektivne in subjektivne vzroke za nesoglasja. Pripravili so skupen program ukrepov in aktivnosti ter natančneje opredelili in uskladili delovne procese med enotami v sektorju radioterapije, ter izpostavili nujnost medsebojnega spoštljivega sodelovanja in spoštovanja hierarhije vodenja sektorja radioterapije. Predstojnici in vodjem je vodstvo izrazilo polno zaupanje in podporo.

Glede na to, da je bil vzrok za nesporazume odstranjen, so odstopljeni vodje zrelo in odgovorno izrazili pripravljenost še naprej opravljati svoje funkcije in so svoje odstopne izjave umaknili.

Vodstvo OI, ki ga predstavljata vršilka dolžnosti generalne direktorice Zlata Štiblar Kisić in  strokovni direktor Viljem Kovač, ponovno dokazuje, da se nastali problemi lahko rešujejo le z dialogom in skupnim konsenzom. Le tak način vodi v konstruktivne rešitve.

Vzroki, ki so privedli do odstopov  so odstranjeni,  delo  na OI ves čas  poteka nemoteno  in se nadaljuje v enaki vodstveni sestavi kot doslej.

Glede nesoglasij in domnevno pomanjkanja komunikacije, ki naj bi bila prisotna v  dejavnosti zdravstvene nege in oskrbe OI poudarja, da je prav novo vodstvo  v okviru zdravstvene nege in oskrbe, ki jo vodi pomočnica strokovnega direktorja za področje zdravstvene nege -  glavna medicinska sestra, prekinilo s staro prakso in uvedlo mesečna srečanja in redne sestanke zaposlenih z glavno sestro.

V zvezi z  očitkom o zamenjavah medicinskih sester z vodstvenih položajev  OI pojasnjuje, da  sta bili prerazporejeni le dve medicinski sestri. Ena je pobudo za odstop z vodstvene funkcije podala sama in pri tem navedla osebne razloge, povezane z velikim naporom pri koordinaciji timskega dela, druga pa je bila prerazporejena na drugo delovno mesto zaradi znakov izgorevanja na delovne mestu. Ukrep je bil izvršen ne samo v njeno korist in zaščito, temveč   predvsem  iz razloga nujnosti zagotavljanja varne in kakovostne oskrbe naših bolnikov.

Tudi Sindikat delavcev zdravstvene nege OI in  Sindikat zdravstva in socialnega varstva OI, ter predstavnica zdravstvene nege v Svetu zavoda posebej poudarjajo, da niso dobili nobenih prijav o kakršnihkoli nekorektnih ali drugačnih neustreznih odnosih zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi.
Pri  našem delu nas še naprej vodi etična in profesionalna odgovornost do pacientov, sodelavcev in širše družbe.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava