OI Ljubljana
Eng

Izšel je atlas bremena raka v alpski regiji 2001-2005

Register raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana je sodeloval v mednarodni raziskavi obremenjenosti z rakom v alpski regiji. Glavni namen dvoletnega projekta, pri katerem je sodelovalo 14 registrov iz Avstrije, Italije in Švice ter Register raka Republike Slovenije, je bil predstaviti geografsko porazdelitev pojavnosti in umrljivosti pri najpogostejših vrstah raka v alpski regiji. Rezultati raziskave, ki so pokazali razlike v bremenu raka tako na posameznih področjih kot med posameznimi vrstami raka, so zdaj izšli tudi v knjižni obliki - v atlasu bremena raka za obdobje 2001-2005.

V Sloveniji je najbolj problematično povečano tveganje smrti za rakom, kar nas opozarja, da je treba posodobiti presejanje, diagnostiko in zdravljenje, s čimer bomo lahko to tveganje znižali. V Italiji je povišano breme rakov glave in vratu, jetrnega raka in raka mehurja. Našteti raki so povezani s kajenjem in pretiranim uživanjem alkohola, zato avtorji raziskave spodbujajo k večji dejavnosti za omejevanje kajenja in uživanja alkohola. V Avstriji je povišano breme raka materničnega vratu in želodčnega raka. Pojavnost in umrljivost zaradi raka materničnega vratu je mogoče znižati z dobro organiziranimi presejalnimi programi, za preprečevanje zbolevanja za rakom na želodcu pa je najbolj učinkovit ukrep zdravo prehranjevanje. V Švici sta nizki tako stopnja pojavnosti kot tudi umrljivosti za rakom, ugotovljena je bila le nekoliko večja ogroženost z rakom materničnega telesa.

Doc. dr. Vesna Zadnik, dr. med.: Z raziskavo smo želeli predstaviti geografsko porazdelitev pojavnosti in umrljivosti pri najpogostejših rakih v alpski regiji. Ljudje na tem območju živijo v podobnem okolju s podobnimi življenjskimi navadami, zaradi česar pričakujemo podobno obremenjenost z rakom. Po drugi strani pa ti ljudje živijo v različnih državah z različno organiziranimi zdravstvenimi sistemi. To nam omogoča primerjave med državami glede uspešnosti organizacije zdravstvenega varstva - preventive, zgodnjega odkrivanja raka in zdravljenja.''

Raziskava je zajela področje 219 geografskih enot, v katerih živi šest milijonov ljudi, v njej pa je bilo obravnavanih 12 najpogostejših lokacij raka. V Sloveniji je bilo v raziskavo vključenih šest statističnih regij: Koroška, Savinjska, Zasavska, Osrednjeslovenska, Gorenjska in Goriška. Raziskava je sicer nadaljevanje že objavljenega atlasa bremena raka v alpski regiji za obdobje 1996-2000.

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava