OI Ljubljana
Eng

Na 34. Onkološkem vikendu o 25 letih razvoja zdravljenja raka dojk v Sloveniji

Zadnji konec tedna v novembru je na Bledu potekal že 34. Onkološki vikend, ki se je z leti utrdil kot najpomembnejša strokovna prireditev na področju onkologije v državi. Letošnji Onkološki vikend je obeležil 25 let Združenja za senologijo SZD. V dveh dneh se je zbralo več kot 200 udeležencev, ki so lahko prisluhnili šestindvajsetim različnim predavanjem domačih in tujih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z diagnosticiranjem, zdravljenjem in raziskovanjem raka dojk. 

Letos skupaj s Konferenco o raku dojk in tujimi strokovnjaki

Onkološki vikend tradicionalno poteka v organizaciji Kancerološkega združenja SZD in Onkološkega inštituta Ljubljana, letos pa se je organizaciji ob svojem jubileju pridružilo tudi Združenje za senologijo SZD. Tako se je 34. Onkološki vikend združil s Konferenco o raku dojk in udeležencem ponudil vpogled v 25 let razvoj zdravljenja raka dojk v Sloveniji – dosedanji uspehi in pogled naprej. Kot je to postalo že praksa Onkoloških vikendov, je bilo uvodno predavanje poročilo o poteku Državnega programa obvladovanja raka, ki ga od leta 2022 upravlja in koordinira Onkološki inštitut.
 
V dveh dneh se je v petih sklopih – epidemiologija in slikovna diagnostika; patologija, molekularna diagnostika in genetika; kakovost obravnave in celostna rehabilitacija ter dva sklopa o zdravljenju, zvrstilo 26 predavanj, ki so jih pripravili domači in tuji strokovnjaki. Svoje izkušnje pri zdravljenju raka dojk v svojih državah so predstavili prof. Christos Sotiriou pri biomarkerjih pri raku dojk, prof. Christos Markopoulos pri kirurškem zdravljenju, prof. Youlia Kirova pri radioterapevtskem zdravljenju, dr. Willem Lybaert pri zdravljenju HR+ in HER2- raka dojk, prof. Rupert Bartsch pri HER2+ raku dojk in dr. Eitan Amir pri trojno negativnem raku dojk. 

Zbornik predavanj in izvlečkov je objavljen tako na spletni strani dogodka kot tudi na spletnem mestu OI.

Letošnja novost Onkološkega vikenda tudi posterji 

Letošnja novost Onkološkega vikenda je bila tudi prikaz dosežkov in presežkov v onkološki dejavnosti v obliki posterjev, kar je pritegnilo veliko pozornosti, saj se je za najboljši poster 34. Onkološkega vikenda potegovalo 35 posterjev. Tričlanska komisija v sestavi prof. dr. Branko Zakotnik, dr. med., prof. dr. Marko Hočevar, dr. med., in dr. Jasenka Gugić, dr. med. je povedala, da so jih vsi posterji navdušili in presegli njihova pričakovanja. 

Za najboljšega so razglasili poster Klare Geršak z naslovom Prediktivna vloga tumorske limfocitne infiltracije za dosego popolnega patološkega odgovora po predoperativnem sistemskem zdravljenju pri zgodnjem raku dojke. Drugo mesto sta osvojila Domen Ribnikar z naslovom Pomen PIK3CA aktivirajočih mutacij za izid bolezni pri bolnicah z invazivnim lobularnim karcinomom dojke, zdravljenih z dopolnilno endokrino terapijo in Nina Pišlar z naslovom posterja Model za napovedovanje kompletnega patološkega odgovora v bezgavkah pri bolnicah z rakom dojk po neoadjuvantnem sistemskem zdravljenju z orodjem za podatkovno rudarjenje. Tretje mesto je po mnenju komisije pripadlo Marjeti Sraka za poster Analiza vprašalnikov o kakovosti življenja med kemoterapijo, beleženih v okviru mobilne aplikacije Onkoved in Nini Privšek za poster Pogostnost in jakost simptomov med kemoterapijo: primerjava med poročanjem bolnic in zdravnikov.

Posterji bodo v kratkem objavljeni tudi na spletni strani 34. Onkološkega vikenda.
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava