OI Ljubljana
Eng

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana opravljena prva mamografska slikanja žensk v okviru državnega programa DORA

Konec marca letos je Onkološki inštitut Ljubljana v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA prvim ženskam iz Mestne občine Ljubljana poslal vabilo na presejalno mamografijo v presejalni center na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V ponedeljek, 21. aprila 2008, so bila v okviru programa Dora opravljena tudi prva mamografska slikanja. Slovenija se je tako pridružila dvaindvajsetim evropskim državam, ki imajo vzpostavljeno organizirano presejanje za raka dojk.

Onkološki inštitut bo program Dora uvajal po korakih in postopoma zajel področje cele Slovenije. Konec leta bo predvidoma začela delovati mobilna enota, drugo leto pa tudi stacionarna enota v Mariboru. Do končne vzpostavitve programa se vsaj organizacijsko za ženske, ki ne bodo s področja, kjer se bo vabljenje pričelo, ne bo nič spremenilo. Še vedno bodo z napotnico opravljale mamografije in klinične preglede tako kot doslej.

Pri presejalnih programih je najpomembnejša vrhunska kakovost, zato se je Onkološki inštitut Ljubljana na program DORA pripravljal že dlje, bolj intenzivno pa več kot eno leto. Pri pripravah je sledil Evropskim smernicam za zagotavljanje kakovosti v mamografskem presejanju. Prejšnji teden je inštitut obiskala komisija tujih strokovnjakov in preverila ali je Onkološki inštitut ustrezno pripravljen na pričetek presejanja. Pregledali so cel potek presejanja ter izdali pisno poročilo. Onkološki inštitut Ljubljana je zadostil vsem pogojem evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti.

Ključni elementi kakovostnega presejalnega programa za raka dojk so ustrezna izobraženost in strokovna usposobljenost osebja, predvsem radiologov in radioloških inženirjev, pa tudi vseh drugih, ki so vključeni v nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje. Za mamografske aparate je predpisana tehnična kakovost, ki jo bo treba preverjati vsak dan, vse mamografske slike pa bosta neodvisno odčitavala po dva radiologa. Če bo potrebna diagnostična obravnava, bo vključen multidisciplinarni tim. Za program je bilo treba vzpostaviti tudi poseben informacijski sistem, ki omogoča redno spremljati kazalce kakovosti programa.

Začetek programa Dora so na današnji novinarski konferenci med drugim pozdravili generalni direktor Onkološkega inštituta mag. Aljoša Rojec, soproga predsednika republike Barbara Miklič Turk, direktorica direktorata za javno zdravje mag. Marija Seljak, vodja referenčnega in presejalnega centra za raka dojk OI Ljubljana mag. Maksimiljan Kadivec ter direktor enote za kakovost presejanja pri Mednarodni agenciji za raziskave raka v Lyonu in vodja evropske presejalne mreže dr. Lawrence von Karsa.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava