OI Ljubljana
Eng

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana proti COVID-19 cepili skoraj 1.000 bolnikov

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) je konec marca letos pristopil k cepljenju bolnikov z rakom proti COVID-19 in do danes cepil že skoraj 1.000 bolnikov. Strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., poudarja, da je za obvladovanje epidemije COVID-19 in zaščito najranljivejših skupin prebivalstva, kamor sodijo onkološki bolniki, nujno doseči čim prej visoko precepljenost na ravni celotne države, še posebej bolnikov z rakom. S tem namenom je OI tudi pristopil k cepljenju bolnikov.

Na OI so s cepljenjem onkoloških bolnikov proti COVID-19 začeli po zbranih prvih prijavah že 26. marca letos. Vsi bolniki, ki soizpolnjevali pogoje iz nacionalne strategije cepljenja, so bili telefonsko ali s SMS povabljeni na cepljenje. »S skrbno pripravo in ustrezno organizacijo dela smo uspeli zagotoviti redne termine cepljenja bolnikov, ki so potekala ob petkih dopoldne v prostorih dnevne kemoterapije v stavbi C. To je tudi od naših zaposlenih terjalo dodaten angažma. Odziv bolnikov je bil zelo dober, saj smo do danes proti COVID-19 cepili več kot 960 bolnikov«, je potek cepljenja onkoloških bolnikov na OI predstavila strokovna direktorica izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med. 

Onkološki bolniki so še posebej ranljivi za okužbo z novim koronavirusom in težji potek bolezni COVID-19, poleg tega okužba praviloma pomeni prekinitev ali zamik onkološkega zdravljenja, zato je cepljenje za te bolnike ključnega pomena in jim ga OI priporoča. 

Izr. prof. dr. Irena Oblak: ''V zadnjih dneh opažamo manj prijav bolnikov na cepljenje, kar pripisujemo temu, da se je povsod po državi cepljenje pričelo izvajati v večjem obsegu in to nas veseli, ker je vsak cepljeni posameznik korak naprej k skupnemu cilju, to je končanju epidemije. Zahvaljujem se zaposlenim OI, da so v kritičnih trenutkih – kot že večkrat v tej epidemiji – stopili skupaj in da smo lahko tudi na tak način prispevali k razbremenitvi ostalih delov zdravstvenega sistema, ko je bilo to potrebno.'' 

Ker na OI prihaja manj prijav bolnikov, cepljenja ne bodo več organizirana vsak petek, saj je treba pri tem upoštevati tudi učinkovito organizacijo dela celotne cepilne in podporne ekipe pa tudi porabe vseh naročenih cepiv. Onkološki inštitut zato ob tem opozarja bolnike, da termini cepljenja ne bodo tako pogosti kot doslej in da naj možnost cepljenja oz. kdaj bi lahko prišli na vrsto preverijo tudi pri osebnem zdravniku. 

Kriterije za cepljenje proti COVID-19 na OI in priporočila OI o cepljenju proti COVID-19 si lahko preberete TUKAJ.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava