OI Ljubljana
Eng

Ob svetovnem dnevu raka jajčnikov

8. maja obeležujemo svetovni dan raka jajčnikov. V Sloveniji letno za rakom jajčnikov in jajcevodov zboli okoli 160 žensk, večinoma med 55. in 65. letom starosti. Med vsemi raki rodil ima najslabše preživetje, saj je pogosto odkrit naključno in v napredovali stopnji. Običajno so znaki in simptomi za raka jajčnikov neznačilni in podobni znakom mnogih drugih bolezenskih stanj. Onkološki inštitut Ljubljana se pridružuje obeležitvi tega dneva. Specialist ginekolog dr. Sebastjan Merlo z Onkološkega inštituta Ljubljana je ob tej priložnosti v torek, 7. maja, sodeloval v pogovoru, ki ga je z namenom osveščanja žensk pripravilo Združenje Europa Donna Slovenija.

Dr. Merlo je izpostavil pomen organiziranega presejanja za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu, ki v Sloveniji poteka že od leta 2003 v okviru programa ZORA. Ključno sporočilo je bilo, da naj se ženske udeležujejo rednih ginekoloških pregledov vsake tri leta in naj bodo pozorne na neznačilne znake raka jajčnikov, kot so vztrajajoče bolečine v spodnjem delu trebuha, hrbtu, spremembe v prebavi, nenadno in nepojasnjeno pridobivanje ali izguba telesne teže, nepojasnjena utrujenost, spremembe v pogostosti uriniranja idr. Vsekakor je priporočljiv posvet z zdravnikom, če kateri od navedenih znakov traja dalj časa (več kot dva tedna) oz. se težave stopnjujejo.

Primerne presejalne metode in posledično presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka jajčnikov ni. Običajno ga zdravniki odkrijejo naključno ob pregledu zaradi drugih težav. Določene spremembe je mogoče odkriti z vaginalnim ultrazvočnim pregledom, ob sumu na raka jajčnikov se žensko napoti na biokemične preiskave krvi in določitev tumorskega označevalca (CA-125). Za potrditev suma in ugotavljanje razširjenosti bolezni se uporablja abdominalni in transvaginalni ultrazvok (UZ) ali računalniško tomografijo (CT).

Dejavniki tveganja raka jajčnikov
Dejavniki tveganja so tisti, ki povečujejo možnost za nastanek raka jajčnikov in vključujejo reproduktivne in genetske dejavnike. Eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj jajčnikov, je starost. Nekatere oblike raka jajčnikov uvrščamo med hormonsko odvisne tumorje. Tveganje za raka jajčnikov je povečano pri ženskah, ki niso nikoli rodile ali so rodile po 35. letu, in tiste, pri katerih se je menstruacija pojavila zelo zgodaj, izgubile pa so jo pozno. Tveganje povečujeta tudi debelost v puberteti ali zgodnji odrasli dobi. Pomemben dejavnik tveganja za raka jajčnikov je tudi dedna obremenjenost – ta prizadene okoli 10 odstotkov bolnic. Dedne oblike raka jajčnikov in raka dojk so najpogosteje povezane z mutacijami genov BRCA 1 in BRCA 2. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana je ambulanta za genetsko svetovanje in testiranje posameznikov, pri katerih obstaja večja verjetnost za dedno obliko raka. V ambulanto za onkološko genetsko svetovanje lahko bolnico napoti osebni zdravnik ali zdravnik specialist, ki jo trenutno obravnava. Če pri bolnicah z znano družinsko obremenitvijo dedni rak ni potrjen, bolnice vseeno pozorneje spremljamo na Onkološkem inštitutu tudi po zaključenem zdravljenju.

Zdravljenje je prilagojeno bolnici
Na Onkološkem inštitutu Ljubljana obravnava bolnico z rakom jajčnikov multidisciplinarni tim zdravnikov specialistov: ginekolog, internist onkolog, radioterapevt in po potrebi drugi strokovnjaki. Za vsako bolnico se določi potek zdravljenja, ki se običajno začne kirurško, sledi pa mu sistemsko zdravljenje. Pred začetkom zdravljenja se zdravnik pogovori z bolnico o poteku in možnih stranskih učinkih ter o načinih, kako jih obvladovati. V zadnjih letih se tudi pri zdravljenju raka jajčnikov uporabljajo številna tarčna zdravila, ki proti raku delujejo ciljno, saj s svojim delovanjem zavrejo rast tumorskih celic.

Več o raku jajčnikov si lahko preberete v zgibanki Rak jajčnikov - Kaj morate vedeti o bolezni.

Dr. Sebastjan Merlo, ginekolog na OI, in dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija (foto: Polona Marinček).

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava