OI Ljubljana
Eng

OI obnovil akreditacijo za center odličnosti na področju paliativne oskrbe

Evropsko združenje za internistično onkologijo (ESMO) je na letošnjem evropskem onkološkem kongresu Onkološkemu inštitutu Ljubljana podaljšalo akreditacijo Center odličnosti na področju paliativne oskrbe. Jernej Benedik, dr. med., član tima za specialistično paliativno oskrbo na OI: ''Podaljšanje akreditacije je odraz zavezanosti naše ustanove in zaposlenih, da bolnikom nudimo najboljšo možno oskrbo tudi takrat, ko njihova bolezen ni več ozdravljiva''. Akreditacija je obenem spodbuda za nadaljnji razvoj paliativne oskrbe na OI kot referenčnega centra paliativne oskrbe bolnikov z rakom, kljub dejstvu, da OI do sedaj ni dobil še nobenih sredstev za financiranje te dejavnosti.

Ponovno pridobljena akreditacija je pomembna v luči jutrišnjega svetovnega dneva hospica in paliativne oskrbe, še posebej zato, ker je inštitut na Zdravstveni svet ministrstva za zdravje že nekajkrat poslal vlogo za odobritev financiranja paliativne oskrbe, kljub temu pa še vedno ni dosežen dogovor glede financiranja te dejavnosti. Jernej Benedik, dr. med.,: ''Na ministrstvu se najdejo vedno novi razlogi za neodobritev dodatnega financiranja, čeprav ima program mednarodno akreditacijo. Tako izvajanje paliativne oskrbe še vedno sloni na entuziazmu nekaj posameznikov.''

Akreditacija potrjuje onkološkim centrom mednarodno prepoznavnost na področju zagotavljanja celostne podporne in paliativne oskrbe od leta 2003. Do danes je bilo akreditiranih 127 centrov, ki so morali zadostiti strogim zahtevam v ocenjevalnem postopku, med njimi leta 2009 tudi Onkološki inštitut. Akreditacijo je sicer treba obnoviti na tri leta.Namen priznanja je spodbujanje razvoja in vključevanja paliativne oskrbe v obstoječo onkološko obravnavo ter podpiranje izobraževanja in šolanja onkologov in drugih zdravstvenih strokovnjakov na  področju paliativne oskrbe.

Paliativna oskrba na OI se izvaja od ustanovitve inštituta na vseh kliničnih oddelkih inštituta, na oddelku za akutno paliativno oskrbo pa so obravnavani bolniki, ki potrebujejo specialistično paliativno oskrbo. Ta oddelek je tudi učna baza za izobraževanje osebja, zaposlenega na OI in v drugih zdravstvenih ustanovah, ker to zagotavlja nepretrgano paliativno oskrbo in razvoj paliativne oskrbe za bolnike z rakom po vsej državi.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava