OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut Ljubljana obiskal minister za zdravje Janez Poklukar

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) je danes obiskal minister za zdravje Janez Poklukar. Osrednja tema srečanja je bil prenos upravljanja in koordinacije novega Državnega programa obvladovanja raka 2022–2026 z Ministrstva za zdravje na OI ter izzivi razvoja inštituta kot edinega terciarnega vseobsegajočega centra za obravnavno bolnikov z rakom v državi. Minister se je seznanil z delovanjem OI med epidemijo covid-19; neprekinjeno izvajanje onkološke dejavnosti med epidemijo predstavlja izjemen organizacijski in strokovni izziv. Minister se je seznanil tudi z veliko prostorsko stisko inštituta in si v ta namen ogledal nekatere najbolj obremenjene oddelke.
    
Generalna direktorica Andreja Uštar in strokovna direktorica izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., sta ministru Janezu Poklukarju uvodoma na kratko predstavili poslanstvo in delovanje inštituta, ki kot celovit onkološki center s sodobnim, multidisciplinarnim in visoko strokovnim pristopom zaseda edinstveno mesto med slovenskimi zdravstvenimi ustanovami. Generalna direktorica OI Andreja Uštar: »Veseli nas obisk ministra za zdravje v obdobju, ko je inštitut zagnal številne nove projekte. Lansko poslovno leto smo uspešno zaključili in nadaljujemo z izvajanjem ciljev, ki smo jih zapisali v lani sprejeti novi strategiji inštituta za obdobje 2021-2026.«Strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak je izpostavila: »Tudi med epidemijo covid-19 smo uspeli zagotoviti neprekinjeno izvajanje onkološke dejavnosti, kar brez zavzetosti in požrtvovalnosti vseh zaposlenih ne bi bilo izvedljivo. Za potrpežljivost pri upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov se zahvaljujemo tudi bolnikom in svojcem.'' Med pomembnimi projekti v zadnjem obdobju sta izpostavili pričetek digitalne transformacije delovanja OI, uspešno izvedeno presojo po mednarodni akreditaciji OECI, vzpostavitev mobilnega paliativnega tima ter tudi uspešno skrajševanje čakalnih dob, predvsem na področju diagnostike.  

Minister za zdravje Janez Poklukar je izpostavil, da je zdravljenje rakavih obolenj nekaj najtežjega, kar lahko doleti človeka in njegove bližnje, pa tudi zdravstvene delavce. Zato se je ob tej priložnosti zahvalil vsem zaposlenim na Onkološkem inštitutu, ki se vsakodnevno trudijo in nudijo zdravstveno in moralno podporo bolnikom z rakom: »Rak poseže v vse aspekte posameznikovega življenja, zato kot minister močno zagovarjam, da moramo k preprečevanju, zdravljenju in oskrbi raka pristopati celostno.« To v Sloveniji uresničujemo z aktivnostmi državnega programa obvladovanja raka, za katerega je minister Poklukar poudaril, da smo lahko izjemno ponosni, da ga uspešno vodimo že več kot deset let: »Fokus novega državnega programa je predvsem v tem, da bolnikom izboljšamo kakovost obravnave ter življenja.« Glede nacionalne vloge inštituta na področju onkologije je povedal: »Onkološki inštitut je naša prioriteta in ena izmed glavnih skrbi, zato nobena aktivnost ni preveč ambiciozna. Del tega so tudi nenehne investicije v posodabljanje stavbe Onkološkega inštituta Ljubljana”.

Huda prostorska stiska Onkološkega inštituta
Direktorici sta na srečanju opozorili na hudo prostorsko stisko, s katero se sooča Onkološki inštitut v celoti. Po podatkih Registra raka RS v Sloveniji za rakom letno zboli 15,000 ljudi, pri čimer ta številka vsako leto narašča za 2,1 odstotka, kadrovske in prostorske zmogljivosti pa ne sledijo naraščanju potreb. Spomnili sta, da je država že pred 25 leti, ko je bila incidenca raka skoraj za polovico manjša (8.600 novih bolnikov letno), načrtovala tudi že 2. fazo novega inštituta, ki pa nikoli ni bila realizirana. Že danes bi tako inštitut nujno potreboval dodatnih 15.000 kvadratnih metrov za optimalne pogoje za obravnavo bolnikov. Inštitut je izkoristil vse možnosti dodatnih prostorov v okviru obstoječih zgradb, v lanskem letu pa so bili primorani del dejavnosti že preseliti v najete prostore zunaj inštituta, in sicer del zdravstvene administracije. Ministrstvo za zdravje je zagotovilo prehodno rešitev, tako da bi s sredstvi iz zakona o investicijah v zdravstvu do leta 2025 zgradili nov objekt za stavbo H ter nadgradili obstoječo stavbo H, pri čimer si inštitut v tem trenutku prizadeva, da bi ti dve investiciji realizirali v največjem možnem prostorskem obsegu. Andreja Uštar: »V dogovorih z Mestno občino Ljubljana in Ministrstvom za zdravje si zaradi res hude prostorske stiske, ki že ovira strokovni razvoj inštituta, želimo, da bi bila stavba H nadgrajena z dvema nadstropjema, stolpič za njo pa da bi bil štirinadstropni. Tudi če bi šli v to maksimalno različico, bi pridobili približno 7.000 kvadratnih metrov, kar je polovico manj, kot trenutno potrebujemo.« Poudarila je, da je tudi to le prehodna rešitev, dolgoročno pa bo verjetno nujna izgradnja novega onkološkega inštituta na novi lokaciji. 

Nov Državni program obvladovanja raka za boljšo kakovost življenja bolnikov z rakom
Decembra 2021 sprejeti nov državni program obvladovanja raka za obdobje 2022–2026 je letos prešel v upravljanje in koordinacijo na Onkološki inštitut, z namenom še bolj strokovnega in operativnega način vodenja tega programa, ki usmerja enega najkompleksnejših področij našega zdravstvenega sistema. Koordinatorica DPOR 2022–2026 Sonja Tomšič, dr. med., je pohvalila sodelovanje ministrstva za zdravje in OI na tem področju in izpostavila: «Med prednostno nalogo novega DPOR zagotovo sodi dogovor o mreži izvajalcev onkološke dejavnosti po celi državi. Pomemben cilj v prihodnjem obdobju je tudi izboljšanje kakovosti obravnave bolnikov z rakom. Spremljanje kakovosti bodo omogočali klinični registri najpogostejših rakov, ki v Sloveniji predstavljajo več kot polovico med vsemi raki; že delujočemu kliničnemu registru za kožni melanom se bodo pridružili v kratkem še klinični register za raka pljuč, dojk, debelega črevesa in danke ter prostate. Kakovost življenja bolnikov z rakom bomo izboljšali tudi z zagotavljanjem celostne rehabilitacije in paliativne oskrbe.« 

Pri razvoju novih aktivnosti paliativne oskrbe in celostne rehabilitacije bodo medicinske sestre z vlogo koordinatorjev pomemben povezovalni člen v oskrbi bolnika. Onkološki inštitut kot učni center za izobraževanje in raziskovanje s področja onkološke zdravstvene nege za celotno Slovenijo bo tudi na tem področju skrbel za razvoj usmerjenih kompetenc medicinskih sester. V Sloveniji stopamo po poti centrov iz tujine, kjer onkološka zdravstvena nega predstavlja specializirano nego. Predvsem pri obravnavi najpogostejših rakov lahko specializirana onkološka zdravstvena nega pomembno doprinese k kakovosti življenja bolnikov že med samo obravnavo in tudi po njej. Pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege na Darija Zupančič, dipl. m. s.,: »Onkološko zdravljenje postaja vse bolj kompleksno, zahteva celostno zdravstveno oskrbo in sistemski pristop. Vse to zahteva tudi od medicinskih sester dodatno podiplomsko izobraževanje in usposobljenost na ožjem strokovnem področju. Da bi naslovili epidemiološko stanje raka v državi, odgovorili na zdravstvene potrebe slovenske družbe in pričakovanja onkoloških bolnikov, na Onkološkem inštitutu pripravljamo program klinične  specializacije s področja onkološke zdravstvene nege.  Vsebina programa obsega preventivne ukrepe preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja raka, celostno rehabilitacijo, psihosocialno  in paliativno oskrbo, zdravstveno vzgojno delo in raziskovanje v zdravstveni negi. Program bo prinesel več multidisciplinarnega sodelovanja medicinskih sester z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu, širitev področja dela, kompetenc in pooblastil zdravstvene nege. Doprinos  programa bo dvig kakovosti in varnosti zdravstvene oskrbe, doseganje boljših izidov zdravljenja, večje zadovoljstvo bolnikov ter izboljšanje blaginje njihovih družin in skupnosti.«
 

Minister Poklukar z vodstvom OI

Poklukar s predstavniki OI v sejni sobi

Ogled ambulant internistične onkologije

Ogled lokacij za nadgradnjo in dozidavo OI

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava