OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut Ljubljana uvrščen med svetovne onkološke centre odličnosti na področju paliativne oskrbe

V torek, 22. 9. 2009, so na evropskem onkološkem kongresu, ki je potekal od 20. do 24. septembra v Berlinu pod okriljem organizacij ECCO (European CanCer Organization) in ESMO (European Society for Medical Oncology), podelili priznanja onkološkim centrom za doseženo odličnost na področju izvajanja paliativne oskrbe kot del obravnave onkoloških bolnikov. Med 27 centri, ki so bili akreditirani kot centri odličnosti, je tudi Onkološki inštitut Ljubljana.

Priznanje ob podelitvi naziva je za OI Ljubljana prevzela prim. Jožica Červek, vodja paliativnega tima na OI,: ’’S tem priznanjem smo dobili potrditev, da sta program in delo celotnega tima in drugih sodelavcev na sodobnem strokovnem nivoju in da je naša pričeta pot pravilna. Priznanje je bilo podeljeno ne samo znanim evropskim centrom z dolgoletno tradicijo iz paliativne oskrbe, kot sta npr. Evropski onkološki inštitut v Milanu in The Royal Marsden Hospital iz Londona, pač pa tudi centrom v Avstraliji, ZDA, Kanadi, na kar smo še posebej ponosni.’’

Ugledni program Evropskega združenja za internistično onkologijo (ESMO Designated Centers of Integrated Oncology and Palliative Care), ki poteka od leta 2003, potrjuje onkološkim centrom mednarodno prepoznavnost na področju zagotavljanja celostne podporne in paliativne oskrbe. Namen paliativne oskrbe je doseči optimalno kakovost življenja bolnikov in svojcev z lajšanjem bolečin in drugih simptomov napredovale bolezni: psiholoških, socioloških, čustvenih in duhovnih. ESMO je od leta 2003 podelil priznanja 73 centrom po vsem svetu, ki so morali zadostiti strogim zahtevam v ocenjevalnem postopku. Cilj programa je spodbujanje razvoja in vključevanja paliativne oskrbe v obstoječo onkološko obravnavo ter podpiranje izobraževanja in šolanja onkologov in drugih zdravstvenih strokovnjakov na področju paliativne oskrbe. Paliativna oskrba na OI se izvaja od ustanovitve inštituta. Razvoj dejavnosti je narekoval reorganizacijo in ustanovitev posebnega oddelka za paliativno oskrbo. Paliativna oskrba se sicer izvaja na vseh kliničnih oddelkih inštituta, na oddelku za akutno paliativno oskrbo pa so obravnavani bolniki, ki potrebujejo intenzivno paliativno oskrbo. Ta oddelek je tudi učna baza za izobraževanje osebja, zaposlenega na OI in v drugih zdravstvenih ustanovah, ker to zagotavlja nepretrgano paliativno oskrbo in razvoj paliativne oskrbe za bolnike z rakom po vseh predelih države. Namenjen je tudi opravljanju kliničnih raziskav in uveljavljanju sodobnih strokovnih standardov. Z izdelavo in uporabo kliničnih poti in smernic je paliativna oskrba standardizirana in zagotavlja strokovno kakovost. Financiranje paliativne oskrbe v Sloveniji še vedno ni urejeno; predloženi zdravstveni program OI, naslovljen na Zdravstveni svet pri MZ leta 2007 in ponovno 2008, ni dobil potrebne podpore s strani RSK za paliativo. Zato OI to dejavnost delno financira iz sredstev različnih pilotnih projektov, kot je na primer pravkar začeti pilotni projekt Izvajanje celostne paliativne oskrbe v Sloveniji, ki ga financira MZ. Kljub velikim kadrovskim, prostorskim in finančnim težavam je tim za paliativno osrbo nosilec številnih šolanj s področja paliativne oskrbe, priredili in izdali so publikacijo o izvajanju paliativne oskrbe ter pripravili klinične poti in smernice za to dejavnost. Zato je akreditacija ESMO še posebej veliko priznanje, potrditev programa in spodbuda za nadaljnji razvoj paliativne oskrbe na OI kot referenčnega centra paliativne oskrbe bolnikov z rakom.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava