OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut Ljubljana v letu 2014 opravil svoje poslanstvo

Na 9. seji Sveta Onkološkega inštituta Ljubljana, ki bo v četrtek, 26. 2. 2015, ob 15. uri bodo člani Sveta  med drugim obravnavali poslovanje OI v letu  2014.

Na prvi letošnji seji se bodo člani sveta OI seznanili s potekom in realizacijo do sedaj sprejetih sklepov ter obravnavali letno poročilo za leto 2014, ki kaže, da je OI v preteklem letu posloval pozitivno s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 1.234.921 EUR. Celotni prihodki doseženi v letu 2014 so znašali 90.270.052 EUR in so bili za 3,3 % višji od doseženih v letu 2013 in 1,2 % višji od načrtovanih. Finančni rezultat poslovanja OI kaže, da je na pozitiven poslovni rezultat vplivalo skoraj v celoti izpolnjena pogodba o opravljanju zdravstvenih storitev z ZZZS ter presežek prihodkov na odhodki, ki ga je OI ustvaril s tržno dejavnostjo. Na pozitiven poslovni rezultat je vplivala tudi rast prihodka iz drugih javnih sredstev ter prizadevanja celotnega kolektiva za racionalno poslovanje, kar dokazujejo skupni odhodki, ki so pod načrtovano višino. Sredstva poslovnega izida za leto 2014 v znesku 1.234.921 EUR bodo namenjena za kritje presežka odhodkov nad prihodki iz preteklih let.

OI je strokovno opravil svoje poslanstvo na vrhunskem nivoju, pomembna informacija pa je zagotovo tudi to, da je v letu 2014 obravnaval vse bolnike, ki so potrebovali diagnostiko, in na OI. V lanskem letu se je na OI pričela ureditev prostorskih in medicinsko tehničnih pogojev za širitev programa DORA v pripravi pa je tudi Strateški načrt razvoja projekta DORA od 2014 do 2020. Ravno tako pa je bil tudi v letu 2014 OI ključen za izvajanje Državnega programa obvladovanja raka v Sloveniji (DPOR).

Skupno število vseh sprejemov v lanskem letu je na ravni celega inštituta  za 1,2 odstotka nad realizacijo v letu 2013, število primerov akutnih obravnav pa je v letu 2014 znašalo 13.284. OI beleži tudi rast števila ambulantnih pregledov, ki je zraslo za 2,5 odstotka (na 104.324). Še posebej ilustrativno pa je beleženje vseh obiskov bolnikov na OI, ki kaže kar 7 odstotno rast v lanskem letu na 140.038. Temu je sledilo tudi povečanje opravljenega dela v diagnostičnih enotah. Posebej izpostavljamo povečanje števila CT preiskav na radiologiji za 17 odstotkov in števila MR preiskav za 13 odstotkov.

V obsegu kliničnega dela je zraslo število operacij za 7,5 odstotka, povečalo se je tudi število sistemskih zdravljenj, obseg radioterapevtske dejavnosti pa je ostal na enaki ravni kot leta 2013 ob polni izkoriščenosti obsevalnih naprav.  Obremenitve so se najbolj povečale v dejavnosti onkološkega genetskega svetovanja in sicer za 21 odstotkov ter v enoti za molekularno diagnostiko, kjer je število preiskav zraslo za 51 odstotkov.

V aprilu leta 2014 je OI dobil nov, sodoben CT aparat, ki med drugim omogoča kar za tretjino nižje doze sevanja, ki jih prejme bolnik. Pričela se je tudi namestitev SPECT/CT sodobne naprave na oddelku za nuklearno medicino, ki je OI doslej ni imel. Onkološki inštitut Ljubljana je v začetku decembra 2014 uspešno končal s prenovo prostorov Presejalno diagnostičnega centra DORA, ki se nahaja v pritličju stavbe H. S prenovo, katero smo pričeli izvajati konec septembra, smo pridobili nekaj dodatnih prostorov za namestitev dveh dodatnih mamografov in ultrazvoka ter s tem zadostili velikim potrebam programa DORA.

Člani sveta  se bodo seznanili tudi s potekom sanacije vodovodnega omrežja na OI. Dela na sanaciji vodovoda se nadaljujejo, pričakovati pa je, da bo v kratkem potrjen tudi terminski načrt. Za sanacijo vodovoda OI je Ministrstvo za zdravje zagotovilo sredstva v državnem proračunu in sklenilo aneks k pogodbi o izvedbi sanacije z izvajalcem Kovinar Kočevje, s katerim je bil podaljšan rok za izvedbo pogodbe do konca oktobra 2015.

Člani sveta bodo na seji obravnavali osnutek Statuta in osnutek Akta o ustanovitvi, seznanili se bodo s poročilom o izdanih soglasjih in sklenjenih podjemnih pogodbah v letu 2014 ter s predlogom spremembe sistemizacije, obravnavali pa bodo tudi soglasja Onkološkemu inštitutu in soglasja zaposlenim za opravljanje zdravstvenih storitev pri drugih izvajalcih. Pogledali bodo inventurno poročilo o popisu terjatev in obveznosti ter se seznanili z informacijami, vprašanji in pobudami prisotnih. 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava