OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut podpira aktivnosti ob svetovnem dnevu brez tobaka

Ljubljana, 31. maj 2016 ­– Zadnji dan v maju povsod po svetu obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom »Prihaja enotna embalaža«. Z njim Svetovna zdravstvena organizacija poziva države k uvedbi enotne embalaže tobačnih izdelkov. Onkološki inštitut Ljubljana podpira vse aktivnosti in ukrepe za zmanjševanje uporabe tobaka in tobačnih izdelkov, saj je po ocenah kar tretjina vseh smrti za rakom povezana s kajenjem – v Sloveniji to pomeni vsako leto več kot 1500 smrti.

 

Večino pljučnih rakov je mogoče pripisati kajenju cigaret. Več kot tri četrtine rakov v požiralniku, grlu in v ustni votlini je povezanih z učinki tobaka, bodisi samega ali skupaj z alkoholom. Kajenje prispeva tudi k nastanku raka sečnega mehurja, ledvic in trebušne slinavke, pa tudi želodčnega raka, levkemij, raka dojk, raka na materničnem vratu in na debelem črevesu ter danki.

 

Strokovni direktor OI doc. dr. Viljem Kovač, dr. med.,: ''Velika škodljivost kajenja in breme, ki ga posledice kajenja pomenijo za zdravstveni sistem, so nedvoumne. Zato na OI podpiramo vse aktivnosti in ukrepe za ustvarjanje okolja, ki spodbuja nekajenje. Pozdravljamo predlog protitobačnega zakona, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje, saj bo lahko zmanjšal pojavnost kajenja.''

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava