OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut proti odlogu uvedbe enotne embalaže tobačnih izdelkov

Onkološki inštitut Ljubljana ostro nasprotuje sprejetju Predloga zakona o spremembah zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je skupina poslancev po skrajšanem postopku vložila v Državni zbor RS in s katerim bi za tri leta prestavili uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov.

Podatki iz držav, ki so že uvedle ukrep enotne embalaže, potrjujejo dejstvo, da gre za izjemno učinkovit ukrep za zmanjševanje uporabe tobačnih izdelkov. Najbolj ranljiva skupina so mladostniki in mladi odrasli in podatki iz Avstralije in Francije že kažejo na znižanje obsega začetka kajenja med mladostniki.

Kadilski raki (rak pljuč, raki glave in vratu, rak požiralnika, rak ledvic, rak mehurja) predstavljajo skupino rakov, pri katerih je potek bolezni velikokrat izjemno neugoden, stroški zdravljenja pa so enormno visoki. Tako argument zmanjšanja javnih finančnih prihodkov pri nasprotnikih uvedbe enotne embalaže ne vzdrži. Poleg visokih stroškov zdravljenja je potrebno upoštevati še stroške izgube produktivnosti in stroške zaradi prezgodnje umrljivosti.

Dosedanjim protikadilskim ukrepom v Sloveniji je marsikdo nasprotoval, a se že kažejo številne koristi. Zmanjšanje pogostnosti kajenja je pri moških v zadnjih nekaj letih ustavilo naraščanje zbolevnosti za pljučnim rakom; 5-letno preživetje se je pri moških v desetih letih povečalo iz 10,8 na 14,6 %, pri ženskah pa iz 13,1 na 20,8 %. Pogostost kajenja pri ženskah se ne zmanjšuje in pri njih zbolevnost za pljučnim rakom še vedno narašča. Na lestvici najpogostejših rakov v Sloveniji pri ženskah po zbolevnosti zaseda pljučni rak tretje mesto, po umrljivosti pa drugo mesto. Z izzivom, kako ustvariti nekadilsko kulturo, se je potrebno spopasti enotno, tudi z zakonskimi predpisi. Gre za odgovornost vseh družbenih podsistemov, zato Onkološki inštitut poziva poslance, da pri svojih odločitvah upoštevajo zgoraj navedene argumente, ki močno presegajo njihove pomisleke ter ne podprejo predloga za triletni odlog uvedbe enotne embalaže. 

Odlogu uvedbe enotne embalaže nasprotujejo tudi druge državne institucije in nevladne organizacije:

- izjava Zveze slovenskih društev za boj proti raku

- izjava Strokovnega sveta Državnega programa za obvladovanje raka (DPOR)

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava