OI Ljubljana
Eng

Program DORA ob začetku rožnatega oktobra

Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. O pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk je na tradicionalnem srečanju Združenja Europa Donna Slovenija ob začetku rožnatega oktobra spregovorila tudi namestnica vodje Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

“Ženskam svetujemo, da zaradi strahu pred novim koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje. Zato priporočamo ženskam, da se redno udeležujejo mamografije v programu DORA, kjer smo z ukrepi poskrbeli za varno obravnavo žensk,« je ob začetku rožnatega oktobra izpostavila mag. Kristijana Hertl, dr. med.

Zgodnje odkrivanje raka dojk je tudi v času epidemije COVID-19 zelo pomembno. Udeležba v  programu DORA prispeva k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, ki je ključno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, hitrejše okrevanje, boljšo kakovost življenja in za zmanjševanje umrljivosti. 

Ob razglasitvi epidemije sredi marca so bili zaustavljeni tudi presejalni programi za raka. Ponovni zagon programa DORA je bil konec maja na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v začetku junija v vseh ostalih presejalnih centrih. Po skoraj štirih mesecih ponovnega delovanja programa DORA so z odzivom žensk zadovoljni. Od ponovnega začetka slikanja žensk do konca avgusta so slikali 29.358 žensk, udeležba je bila 76 %. Zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah so jih 920 povabili na dodatne diagnostične obravnave. Pri okoli 90 ženskah, ki so opravile dodatne obravnave, smo odkrili raka dojk. Številka še ni dokončna, ker so ženske še v obravnavi. Podatki kažejo, da je udeležba žensk, število vabljenih žensk na dodatne obravnave in odkritih rakov v programu DORA na ravni pred epidemijo. 

Več si lahko preberete tu.

Srečanje ob začetku rožnatega oktobra, Europa Donna in DORA Foto: Aleš Černivec, Europa Donna​

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava