OI Ljubljana
Eng

Program DORA že deseto leto na Vrhniki

Ta teden se je po dveh letih na Vrhniko že petič vrnila mobilna enota programa DORA, v kateri bodo naslednjega pol leta opravljali slikanje žensk med 50. in 69. letom iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Log - Dragomer in Logatec. Na preventivno mamografijo bodo povabili okoli 6.000 žensk iz navedenih občin, slikanje bo potekalo vse do konec poletja. Lokacija mobilne enote je na parkirišču za Cankarjevim domom na Vrhniki ob Tržaški cesti.

Mobilna enota programa DORA je bila zadnjič na Vrhniki pred dvema letoma leta 2019. Preventivne mamografije se je takrat udeležilo več kot 4.500 žensk ali 78% vseh povabljenih. Med vsemi slikanimi so pri 105 ženskah na mamografskih slikah ugotovili spremembe, zaradi katerih so jih povabili na dodatne obravnave (dodatno slikanje s tomosintezo, ultrazvok, magnetno resonanca, v manjšem deležu tudi punkcija) v presejalno-diagnostični center programa DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana in pri 13 ženskah odkrili raka dojk.

»Moramo pohvaliti ženske, ki prihajajo na slikanje v mobilno enoto na Vrhniko. Njihov odziv je eden najvišjih v Sloveniji, saj dosega že skoraj 80 %. Skrb za svoje zdravje je pomembna vrednota žensk, ki se udeležujejo preventivne mamografije v programu DORA. Naša naloga je, da jim zagotovimo najvišjo kakovost obravnave pri zgodnjem odkrivanju raka dojk. Če raka dojk odkrijemo dovolj zgodaj, ko je še majhen in omejen na dojko, je zdravljenje lahko zelo uspešno in manj obsežno, kar vpliva na višjo kakovost življenja bolnic. Pri zgodaj odkritih rakih dojk je večje tudi preživetje,« je izpostavila mag. Kristijana Hertl, dr. med., vodja programa DORA.  

Vabilo ženske prejmejo dva do tri tedne pred terminom presejalne mamografije. Ženske naj se mamografije udeležijo, če so zdrave in nimajo znakov prehladnih obolenj oziroma okužbe z novim koronavirusom. Na mamografijo se lahko ženske naročijo same, če vabila še niso prejele. Najhitreje prek e-naslova dora@onko-i.si ali spletnega obrazca na https://dora.onko-i.si/prenarocanje/ ali prek brezplačnega telefona 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro. Ženske se lahko prek navedenih kontaktov tudi prenaročijo, če jim termin, ki so ga prejele, ne ustreza.

Mobilna enota programa DORA na Vrhniki, februar 2021

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava