OI Ljubljana
Eng

Psihoonkološki dan ob 35. obletnici Oddelka za psihoonkologijo na Onkološkem inštitutu

Ob 35. obletnici Oddelka za psihoonkologijo bo 13. 12. 2019 v veliki predavalnici v stavbi C potekal Psihoonkološki dan, ki ga organizira Onkološki inštitut skupaj z Zbornico kliničnih psihologov Slovenije in Slovenskim zdravniškim društvom. 

Ob porastu števila onkoloških bolnikov, vse daljšem preživetju in vse večji ozaveščenosti o pomenu duševnega zdravja je psihoonkološka obravnava pomemben del celostne obravnave bolnikov z rakom. 

Tuja gostja Psihoonkološkega dne bo mag. Elisabeth Andritsch, vodja psihoonkologije na Oddelku za onkologijo LKH Graz. Številni izsledki raziskav ne puščajo dvoma, ali je psihoonkologija potrebna ali ne; strokovne diskusije naslavljajo bolj odgovore na vprašanja: komu ponuditi strokovno pomoč, kdaj je to najbolj ustrezno, za katere težave  in na kakšen način zagotoviti, da bodo z dokazi podprte intervencije prinesle čim večjo dobrobit bolnikom. 

O potrebi po prepoznavanju in obravnavi duševne stiske pri bolnikih z rakom bodo na okrogli mizi spregovorili številni strokovnjaki s slovenskega strokovnega področja. Tematika dostopnosti kliničnopsihološke in psihiatrične obravnave je namreč v Sloveniji zelo pereča. Okrogla miza bo nagovorila tudi izzive nadaljnjega razvoja psihoonkološke dejavnosti na Oddelku za psihoonkologijo.

Začetki psihoonkologije v Sloveniji segajo v osemdeseta leta, s pionirskim delom prim. Marije Vegelj Pirc, dr. med. Pod njenim vodstvom je bil Oddelek za psihoonkologijo na Onkološkem inštitutu ustanovljen 8.5.1984. 

Vljudno vabljeni!
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava