OI Ljubljana
Eng

Register raka RS prejel posebno priznanje Mednarodne zveze RR

Register raka RS je prejšnji teden na kongresu Mednarodne zveze RR prejel posebno priznanje za posredovanje podatkov v objavo v  vseh 10 izdajah publikacije Rak na petih kontinentih (od leta 1966) - kot eden od 17 registrov iz 12 držav.

Mednarodna zveze registrov raka (International Association of Cancer Registries, IACR, http://www.iacr.com.fr/) je septembra letos organizirala 34. letno konferenco v Corku, na Irskem, ki jo je gostil irski register raka. Register raka Republike Slovenije je zastopala Tina Žagar. Ob skorajšnji izdaji 10. publikacije Incidenca raka na petih kontinentih (Cancer Incidence in Five Continents, http://ci5.iarc.fr) so podelili posebna priznanja registrom, ki so prispevali podatke v vseh desetih izdajah, med njimi tudi Registru raka RS

Prvi zvezek te publikacije je izšel leta 1966 in samo 17 registrov iz 12 držav je izpolnjevalo zahtevne pogoje glede kakovosti in popolnosti registracije raka v tako dolgem časovnem obdobju. Zagotovo še danes veljajo besede, s katerimi so povzeli pomembnost registracije raka: »The most valuable data are, undoubtedly, the rates obtained by recording the occurrence of every case of cancer over a specified period«, ali prevedeno: »nedvomno najbolj dragoceni podatki so stopnje, ki jih lahko dobimo iz rednega beleženja vsakega primera raka v določenem obdobju«. 

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava