OI Ljubljana
Eng

Sodelovanje OI in Policije v projektu osveščanja o tatvinah

Spoštovani bolniki, svojci in drugi obiskovalci!

Policijska postaja Ljubljana Center je v preteklosti na Onkološkem inštitutu obravnavala več kaznivih dejanj tatvin. Kazniva dejanja so bila večinoma storjena v čakalnicah pred ambulantami, predvsem v dopoldanskem času, ko je največja frekvenca obiskovalcev inštituta. Tatvine pa se dogajajo tudi na bolnišničnih oddelkih in v drugih prostorih inštituta.

Po podatkih policije je bila večina tatvin izvedena tako, da je storilec izkoristil nepazljivost oziroma odsotnost oškodovanca in mu iz žepa jakne, ki jo je imel obešeno v čakalnici, odtujil vrednejše predmete (npr. denarnico z vsebino, mobilni telefon, denar itd.).

Policija je Onkološkemu inštitutu posredovala preventivni plakat »PAZITE NA SVOJE PREDMETE, PRILOŽNOST DELA TATU«, ki je namenjen osveščanju ljudi, da so odgovorni za svoje predmete in naj jih ne puščajo brez nadzora. Onkološki inštitut je pristopil k akciji in bo plakate razobesil po inštitutu v naslednjih tednih. Namen skupne akcije je osveščanje o pogostosti tatvin na OI ter poziv k preventivnem delovanju bolnikov, obiskovalcev in zaposlenih na inštitutu, da do tatvin ne bi prihajalo oziroma da bi zmanjšali njihovo število.

Sporočila Policije bolnikom, zaposlenim in obiskovalcem:
• Policija svetuje, da bolniki in zaposleni vrednejših predmetov (denarnice, mobilni telefoni, torbice, oblačila ipd.) ne puščajo brez nadzora oz. jih imajo vedno pri sebi.
• Bolniki naj vrednejše predmete dosledno pospravljajo in zaklepajo v garderobne omare ter naj jih ne puščajo na vidnih mestih, ko zapuščajo bolniške sobe.
• Vse vrednejše predmete lahko bolniki oddajo v hrambo osebju OI.
• Zaposleni naj vedno zaklepajo vse prostore, ko so prazni oz. niso v uporabi, ključe pa naj vedno vzamejo s seboj.  V prostorih, ki morajo biti odklenjeni, naj zaposleni ne puščajo vrednejših predmetov.
• Bolniki in zaposleni naj bodo pozorni na sumljive osebe na Onkološkem inštitutu in njegovi okolici, saj je skrb za varnost dolžnost vseh državljanov, ne samo policije. Tako bomo skupaj pripomogli k boljši varnosti premoženja bolnikov, obiskovalcev in zaposlenih na Onkološkem inštitutu in tudi k splošni varnosti.

Splošna sporočila Onkološkega inštituta bolnikom:
• Bolnike prosimo, da pazijo na svoje stvari. Če bolniki zaradi svojega zdravstvenega stanja ne morejo skrbeti za svojo lastnino, naprošamo svojce, da to storijo namesto njih. Ob sprejemu v bolnišnico naj bolniki oddajo nakit, denar in druge vrednostne predmete svojcem, lahko pa jih shranijo tudi v sef v blagajni OI
• Bolnike prosimo, da zaklepajo garderobno omarico.
• O morebitni tatvini zdravstveno osebje obvesti policijo.

 

S spoštovanjem,

Ana Žličar
generalna direktorica

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava