OI Ljubljana
Eng

Sprejet načrt Svetovne zdravstvene organizacije za pospešitev odprave raka materničnega vratu v Evropski regiji 2022–2030

Slovenija kot uspešen primer dobre prakse predstavila uspehe programa ZORA ter v celoti podprla sprejetje dokumenta SZO 

Na 72. Regionalnem odboru Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo, ki je potekal od 12. do 14. septembra 2022 v Tel Avivu v Izraelu, je sodelovala tudi slovenska delegacija, ki jo je vodil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na zasedanju so med drugim obravnavali in sprejeli Načrt Svetovne zdravstvene organizacije za pospešitev odprave raka materničnega vratu v Evropski regiji SZO 2022-2030 (»Roadmap to accelerate the elimination of cervical cancer as a public health problem in the WHO European Region 2022–2030«). Na podlagi dobrih rezultatov, ki jih Slovenija dosega na področju državnega presejalnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu – program ZORA, je bila Slovenija povabljena k aktivni podpori omenjenemu dokumentu, ki bo usmerjal aktivnosti držav članic evropske regije SZO na poti k eliminaciji raka materničnega vratu v letih 2022-2030. Slovenija je izkoristila to priložnost in na dogodku udeležencem kot uspešen primer dobre prakse predstavila uspehe programa ZORA ter v celoti podprla sprejetje dokumenta SZO. 

Slovenija bi lahko na podlagi odličnih rezultatov, ki jih dosega s presejalnim programom ZORA, postala celo ena prvih evropskih držav, ki bi lahko raka materničnega vratu povsem odpravila. Dva od treh ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo namreč že izpolnjujemo, to sta več kot 70-odstotna udeležba žensk v programu ZORA in ustrezno zdravljenih več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu. Tretji cilj - doseči 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV, pa še ni dosežen.

V Sloveniji sicer zelo dobro delujejo vsi trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih obolenj ZORA, DORA in Program Svit, ki tudi v času pandemije covid-19 niso zastali. Presejalni programi za raka so bili v prvem valu spomladi 2020 začasno zaustavljeni za dobra dva meseca, od ponovnega zagona konec maja 2020 pa delujejo neprekinjeno. Vsi trije programi so že do konca leta 2020 večino načrtovanih presejalnih pregledov, ki so jih morali zaradi zaustavitve preložiti, uspešno nadoknadili. Število pregledov in odkritih rakov v teh programih je bilo tako ob koncu leta 2020 že na ravni pred pandemijo.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava