OI Ljubljana
Eng

Svetovni dan raka

Stalna rast in staranje svetovne populacije bosta imela v prihodnje vedno večji vpliv na globalno breme incidence raka in umrljivosti zaradi raka. Svetovni dan raka 4. februarja bo Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) obeležila s simpozijem na sedežu agencije v Lyonu v Franciji, ki se ga bo udeležila prof. dr. Maja Primic Žakelj kot predstavnica Onkološkega inštituta Ljubljana in predstavnica predsedujoče države Evropski uniji. Na novinarski konferenci bodo predstavljeni lanski podatki o raku na svetovni ravni ter izjava o izzivih raka v letu 2008.

Svetovni dan raka je postal širše prepoznaven vsakoletni dogodek ter mejnik za raziskovalce raka, onkologe, bolnike in civilno družbo zaradi številnih razlogov: občuten porast incidence raka, boljše razumevanje problema na svetovni ravni, večje zavedanje relativnega pomena raka v primerjavi s še vedno visokim bremenom prenosljivih bolezni v revnejših državah.

 

Izzivi raka v letu 2008


Splošni izzivi so: preprečiti tiste vrste raka, ki jih lahko preprečimo, zdraviti tiste vrste, ki jih lahko zdravimo, pozdraviti tiste vrste, ki jih lahko pozdravimo, in zagotavljati paliativno oskrbo, kjer je zahtevana.
Specifične prioritete: sprejeti ukrepe proti uporabi tobaka in tobačnih izdelkov po celem svetu, uporabiti obstoječe znanje za zmanjšanje tveganja za nastanek raka, oblikovati skupne ukrepe v boju proti raku dojk in raku materničnega vratu.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava