OI Ljubljana
Eng

Teden boja proti raku - od 5. do 9. marca 2012

Letos z geslom: Zdravje je življenje – upoštevajte Evropski kodeks proti raku!

Zveza slovenskih društev za boj proti raku že vrsto let v začetku marca prireja Teden boja proti raku. Gre za vrsto prireditev, ki laično javnost seznanjajo predvsem z možnostmi preventive rakavih bolezni.
V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. V Sloveniji je po ocenah Registra raka Republike Slovenije leta 2011 za rakom na novo zbolelo že okrog 13.300 ljudi, več kot polovica od njih za enim od petih najpogostejših rakov: za rakom debelega črevesa in danke, rakom pljuč, dojke, prostate ali za kožnim rakom.
Vse te najpomembnejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom – s kajenjem cigaret, nezdravim prehranjevanjem (premalo sadja in zelenjave), s čezmerno telesno težo, pitjem alkoholnih pijač, premajhno telesno dejavnostjo –, kožni rak pa s čezmernim sončenjem. Raziskave so dokazale, da so prav ti dejavniki glavni krivec za pretežni del bremena rakavih bolezni, medtem ko je onesnaženosti delovnega in bivalnega okolja mogoče pripisati le manjši del novih primerov raka.

Nasvete, kaj lahko vsakdo sam naredi, da si zmanjša ogroženost z rakom, prinaša Evropski kodeks proti raku, ki smo ga v Sloveniji preimenovali v Enajst priporočil proti raku
. Za letošnji Teden boja proti raku smo jih izdali v prenovljeni zgibanki (v prilogi). Evropski kodeks je tudi središče Evropskega tedna proti raku, ki bo letos konec maja.
Slovenci smo za bolj zdravo življenje naredili že veliko, a še zdaleč ne vsega. Slovenija je med tistimi evropskimi državami, ki imajo med moškimi srednjih let najmanj kadilcev, in prav zato se pri moških, starih 20–64 let, zbolevanje in umiranje za pljučnim rakom manjša. Žal se delež kadilcev ne manjša med mladimi in med ženskami, še vedno pa se tudi premalo gibljemo in pojemo preveč nezdravih živil. Število ljudi s čezmerno telesno težo se veča in tudi zato je na mestu nasvet: preberite nasvete Evropskega kodeksa proti raku in jih tudi upoštevajte – nikar ne odlašajte, začnite živeti po njih že danes!

Prireditve
ob letošnjem Tednu boja proti raku se bodo začele v ponedeljek, 5. 3., ob 11. uri s tiskovno konferenco na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Na njej bodo med drugim predstavljeni tudi rezultati presejalnih programov ZORA (rak materničnega vratu) in DORA (rak dojke), ki ju koordinirajo, DORO pa tudi vodijo na tem inštitutu. Tradicionalni Dan odprtih vrat Onkološkega inštituta bo v torek, 6. marca, ob 12. uri. V sredo ob 10.30 bo na Ministrstvu za zdravje slavnostna seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, kjer bomo predstavili svoje delo v preteklem letu. V četrtek bodo člani regijskih društev Zveze v trgovskih centrih po Sloveniji obiskovalce njihovih stojnic na modelih učili, kako si lahko ženska sama preventivno pregleda dojke, moški pa moda, in delili zgibanke z zdravstvenovzgojno vsebino. V petek, 6. marca, bodo v osnovni šoli Gustava Šiliha v Velenju na priložnostni prireditvi izmed vseh slovenskih učencev, ki so podpisali slovesno obljubo, da letos ne bodo začeli kaditi, izžrebali za dva avtobusa srečnežev, ki bodo odšli na tradicionalni nagradni izlet v Gardaland.

Program prireditev prilagamo, najdete pa ga tudi na naši spletni strani http://www.protiraku.si/.
Vabimo vas, da si ogledate tudi spletišče SLORA (http://www.slora.si/), kjer je na voljo vrsta podatkov o raku v Sloveniji in o raku nasploh.
Novinarje slovenskih sredstev javnega obveščanja vljudno vabimo na vse prireditve ob letošnjem Tednu boja proti raku. Kdor pa želi še kaj več izvedeti o raku in/ali o dejavnosti Zveze in njenih društev, naj pokliče na Zvezo slovenskih društev za boj proti raku, tel. (01) 4309 780. Z veseljem mu bomo dali dodatne informacije in pojasnila.

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava