OI Ljubljana
Eng

Tudi po cepljenju proti COVID-19 še naprej upoštevajmo vse epidemiološke ukrepe

Med testiranimi bolniki, ki prihajajo na obravnavo na Onkološki inštitut Ljubljana, smo do sedaj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh osebah, ki sta bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Ti primeri so zelo redki, a nekaj jih lahko še pričakujemo tudi v prihodnje, saj vemo, da nas cepivo ščiti v 95 % pred tem, da bi zboleli za COVID-19. Ne pozabimo pa, da nas cepivo izjemno učinkovito, skoraj 100-odstotno % ščiti pred hudo obliko bolezni, pred hospitalizacijo in pred smrtjo zaradi COVID-19. 

Onkološki bolniki so še posebej ranljivi za okužbo in tudi težji potek COVID-19, poleg tega okužba s COVID-19 praviloma pomeni prekinitev in zamik onkološkega zdravljenja, zato je cepljenje za te bolnike ključnega pomena in jim ga Onkološki inštitut priporoča. 

Ker zaenkrat še nimamo podatkov, ali lahko cepljena oseba asimptomatsko prenaša okužbo ali ne, še naprej velja, da se moramo tudi po 2. odmerku držati vseh epidemioloških ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe (nošenje mask, razkuževanje rok, varna razdalja), ki dokazano zmanjšujejo tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom. 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava