OI Ljubljana
Eng

V slovo

26. marca je nenadoma umrla prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj. Umrla je v svojem delovnem kabinetu, sredi dela, na zaslonu računalnika nedokončan zapis...
 
Prof. Vrščaj je vse svoje poklicno življenje posvetila onkologiji. Po diplomi na Medicinski fakulteti v Ljubljani se je leta 1978 zaposlila na Onkološkem inštitutu in ostala z nami do smrti. Magistrski študij iz epidemiologije in naziv magistrice je leta 1983 pridobila na Sveučilištu v Zagrebu, leta 1984 je postala specialistka iz ginekologije in porodništva in leta 1995 doktorirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V letu 2004 je pridobila naziv izredna profesorica za ginekologijo in porodništvo. Upokojila se je leta 2010, a je ostala naša sodelavka do smrti.
 
Dr. Vrščaj je bila človek in znanstvenica z velikim posluhom za sočloveka, posebej za bolnika, in bila je oseba, na katero smo se lahko povsem zanesli. Bila je dama v pravem pomenu besede. Vse naloge je izvedla brezhibno in v roku. Njeni strokovni članki so bili tehtni, vedno je šlo za znanost, ki je služila ljudem. Posebno skrb je posvečala slovenskemu jeziku in njen jezik je bil lep in bogat.
Imela je širok obseg dela. V okviru oddelka za ginekološko onkologijo Onkološkega Inštituta v Ljubljani je delovala kot kirurginja ginekologinja, bila sodelavka Tima za ginekološke malignome. V okviru tega je bila svetovalka za ginekološko onkologijo v SG Trbovlje in SB Izola.

Njeno glavno področje delovanja pa je bilo znanstveno delo. Vrsto let se je ukvarjala s humanimi papiloma virusi, ki so glavni povzročitelji raka na materničnem vratu. Ne samo raziskovanje, predvsem širitev znanja med strokovnjaki in laiki in končno spoznanje, kakšnega pomena so ti virusi, je njena zasluga. Njej  in še vrsti drugim zanesenjakom se lahko zahvalimo, da imamo v naši državi preventivno brezplačno cepljenje deklic.
Druga njena velika zasluga je, da je državni program ZORA (Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb na materničnem vratu) eden najuspešnejših v svetu. Pri tem je sodelovala že od začetka, ko je leta 1998 kot pilotni program zajel prve ženske. Po zaslugi tega programa se je pojavnost raka v Sloveniji zmanjšala za več kot polovico. Brez njene silne študijske in povezovalne energije ne bi imeli novih najsodobnejših smernic za zdravljenje raka na ustju maternice. Izšle bodo po njeni smrti.
Tretje področje njenih raziskav je nadomestno hormonsko zdravljenje v menopavzi. Razblinilo je številne pomisleke v strokovni in laični javnosti in prineslo bistveno boljšo kvaliteto življenja številnim Slovenkam.

Še bi lahko naštevala. Po upokojitvi je bila urednica revije Onkologija. Napisala je več kot 240 člankov, imela nešteto predavanj doma in na kongresih v tujini. Bila je vedno na voljo za nasvet in pogovor.

Marjetka Uršič Vrščaj je pustila neizbrisno sled v slovenski onkologiji in ginekologiji. Za njo ostaja boleča vrzel. Pogrešali jo bomo mi, sodelavci in njene bolnice.

Mag. Vida Stržinar, dr. med.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava