OI Ljubljana
Eng

Začetek prenove informacijskega sistema državnega presejalnega programa ZORA z uvedbo novih funkcionalnosti

Na Onkološkem inštitutu je 29. novembra 2017 potekala prva delavnica za zagon enega najpomembnejših projektov državnega presejalnega programa ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu. Po 15 letih se bo začela celovita prenova informacijskega sistema, ki bo zagotovila pravočasno in enotno vabljenje žensk na presejalne preglede ter pisno obveščanje žensk o presejalnem izvidu. Med ginekologi in laboratoriji, ki sodelujejo v programu, bo vzpostavljena elektronska povezava, ki bo omogočala brezpapirno izmenjavo elektronskih zahtevkov in izvidov. Prav tako bo vzpostavljena elektronska komunikacija med izbranim ginekologom ženske in drugimi ginekologi, s čimer se bo povečala obveščenost ginekologov na različnih ravneh zdravstvenega varstva, ki skrbijo za isto žensko. Zdravnik, ki bo za odločitev o diagnozi ali nadaljnjem postopku obravnave ženske potreboval podatke o preteklih izvidih in obravnavah, bo lahko le te preveril v državnem informacijskem sistemu ZORA, ki bo ustrezno povezan v eZdravje.

Z novim sistemom bodo vsi izvajalci državnega programa povezani v e-krog, hkrati pa bodo upoštevana vsa etična, strokovna in zakonska določila glede varovanja osebnih in zdravstvenih podatkov ter zagotovljena še bolj kakovostna obravnava žensk. Na ta način bo sistem prinesel pomembne prednosti za ženske, za vse izvajalce in za nosilca programa ZORA ter državo. »Prenovljen informacijski sistem bo omogočal še bolj kakovostno obravnavo žensk, izboljšano informiranost tako žensk kot zdravnikov, izboljšano obravnavo v skladu s sodobnimi smernicami ter večjo sledljivost postopkov obravnav,« je o prednostih prenovljenega sistema povedala vodja prenove informacijskega sistema epidemiologinja Urška Ivanuš, dr. med.
 
Nov informacijski sistem bo v naslednjih dveh letih pripravljala skupina sodelavcev Onkološkega inštituta skupaj z vodji strokovnih skupin programa ZORA ter drugimi strokovnjaki s področja ginekologije, citopatologije, histopatologije, molekularne diagnostike in informatike ter s sodelavci podjetja Marand d. o. o. Glavni izzivi bodo standardizacija in informatizacija izvidov citološkega pregleda brisa materničnega vratu, testa HPV, histopatološkega pregleda tkivnih vzorcev materničnega vratu in kolposkopije ter povezava vseh deležnikov na državni ravni.

Onkološki inštitut je na področju organizacije državnih presejalnih programov pomembna ustanova, saj je nosilec tako programa ZORA kot izvajalec presejalnega programa za raka dojk DORA. Z visoko kakovostjo in strokovno izvedbo nalog prispeva k doseganju ključnega cilja v okviru presejalnih programov – to je k zmanjševanju zbolevnosti in umrljivosti za rakom materničnega vratu in zmanjšanju umrljivosti za rakom dojk v Sloveniji. Brez podpore Ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje ter čedalje boljšega sodelovanja s stroko, to ne bi bilo mogoče.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava