OI Ljubljana
Eng

ZAKLJUČIL SE JE SVETOVNI KONGRES REGISTROV RAKA

V petek se je uspešno zaključil 29. svetovni kongres registrov raka, ki ga je v Ljubljani organiziral Onkološki inštitut Ljubljana skupaj z Mednarodno zvezo registrov raka (IACR). Številni mednarodni strokovnjaki so pohvalili organizatorje in Slovenijo izpostavili kot vzorčni primer uspešnega dela na področju onkološke epidemiologije in registracije raka. Kongres je postavil pomembna izhodišča za temo o obvladovanju raka, ki jo bo Slovenija prihodnje leto med svojim predsedovanjem Evropski uniji izpostavila na področju zdravstva.

Eno bolj obiskanih predavanj na kongresu je bilo zagotovo predavanje dr. Franca Berrina z italijanskega Državnega inštituta za onkologijo v Milanu, ki je predstavil rezultate zadnje, četrte študije EUROCARE. Populacijsko preživetje je zelo kompleksen kazalnik, saj ne kaže samo uspešnosti zdravljenja, pač pa tudi odkrivanja bolezni, ki je odvisna tako od osveščenosti ljudi kot usposobljenosti zdravnikov na primarni ravni, da čim prej sprožijo diagnostični postopek, do čakalnih vrst itd. Zato ni tako presenetljivo, da je zadnja raziskava pokazala, da je preživetje povezano z višino sredstev, ki jih države namenjajo zdravstvenemu varstvu. Rezultati zadnje študije so še pokazali, da se razlike v preživetju med sodelujočimi državami zmanjšujejo, kar gre pripisati predvsem izboljšanju onkološkega zdravstvenega varstva, predvsem v državah vzhodne Evrope in tudi v Sloveniji.

Dr. Lawrence von Karsa, ki je na evropski ravni zadolžen za kakovost presejalnih programov in Sloveniji pomaga pri postavitvi novega programa za presejanje za raka dojk DORA, je povedal, da je za izboljšanje zdravstvenega sistema nujno sodelovanje različnih strokovnjakov v t.i. multidisciplinarnih timih, prav tako pa sodelovanje državnih institucij z evropskimi. Pohvalil je vključevanje slovenskega registra raka v pripravo presejalnega programa DORA, saj takšne prakse tudi v tujini še niso pogoste. Vodja Epidemiologije in registra raka za Slovenijo izr. prof. dr. Maja Žakelj je ob tem poudarila, da je za dosego dobrih rezultatov pri obravnavi raka pomembna visoka stopnja kakovosti, ki jo dosežemo tudi s tem, da se bolniki zdravijo v specializiranih inštitucijah in v specializiranih timih, ki jih sestavljajo strokovnjaki s področja diagnostike, zdravljenja, terapije, rehabilitacije in drugi.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava