OI Ljubljana
Eng

Minister za zdravje na Znanstvenem simpoziju ob 80. letnici

Onkološkega inštituta Ljubljana Minister za zdravje Samo Fakin se je danes udeležil Znanstvenega simpozija ob 80. letnici  Onkološkega inštituta Ljubljana »Onkološki inštitut danes in jutri«. Ob tej priložnosti je poudaril: "Spoštovana generalna direktorica Zlata Štiblar Kisić, spoštovani strokovni direktor doc. dr. Viljem Kovač, spoštovani znanstveniki in predavatelji, spoštovani zaposleni.

Rak je skupina bolezni, ki nedvomno predstavlja enega največjih javno zdravstvenih izzivov, saj postaja vodilni vzrok umrljivosti v razvitem svetu. Rast rakavih bolezni lahko v veliki meri pripišemo staranju prebivalstva, saj ima z daljšo življenjsko dobo več ljudi možnost dočakati to bolezen. Tudi slovensko prebivalstvo se stara in lahko pričakujemo še nadaljnjo rast rakavih bolnikov. Ocena je, da je bilo v letošnjem letu (2018) kar 15.300 novih bolnikov.

Onkološki inštitut je od leta 1937, ko je bil z odlokom uprave Dravske banovine ustanovljen Banovinski inštitut za raziskovanje zdravljenja novotvorb z 28 posteljami, v 80 letih zrastel v vodilni zavod na področju onkologije v Sloveniji, ki si želi uvrščati med vodilne onkološke centre v Evropi. Danes je Onkološki inštitut Ljubljana z več kot 1.100 zaposlenimi in več kot 100 milijoni evrov prihodkov letno velika delovna organizacija.

Onkološki inštitut na strokovnem področju udejanja multidisciplinarni pristop k celostni obravnavi onkološkega bolnika ob zagotavljanju skladnega razvoja vseh strok v onkologiji. OI opravlja funkcijo celostnega onkološkega centra na državni ravni, kar zagotavlja skladne pristope pri odkrivanju in zdravljenju rakavih bolezni na sekundarni ravni za celotno državo.

Onkološki inštitut je ključna institucija za uresničevanje Državnega programa raka, s katerim želi država nasloviti ključne izzive za obvladovanje rakavih bolezni.
Slovenija je lahko ponosna na Register raka, ki dolga leta deluje na Onkološkem inštitutu. Onkološki inštitut je nosilec dveh presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu in dojki – to sta presejalnega programa ZORA in DORA, s katerima se Slovenija uvršča ob bok najnaprednejšim državam sveta.

Onkološki inštitut je referenčna nacionalna ustanova in učna baza za obe medicinski fakulteti in druge zdravstvene šole. Na Onkološkem inštitutu se odvija razvejano raziskovalno delo s ciljem uveljavljanja OI tudi evropskih raziskovalnih projektih. Kljub urejanju prostorske problematike pa za OI ostaja izziv nadaljnje prostorske ureditve ter pridobivanje ustrezne medicinske opreme in njeno vzdrževanje ter nadomeščanje.

Onkološki inštitut med slovenskimi bolniki uživa ugled in zaupanje, saj slovenskim bolnikom nudi praktično vse, kar je na področju onkološkega zdravljenja na voljo v svetu.
Vseh teh uspehov, napredka in rasti pa ne bi bilo brez predanega osebja na Onkološkem inštitutu. Zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja ter vseh drugih sodelavcev in zaposlenih: hvala ker se vsak dan trudite in nesebično posvečate pacientom. Mnogim ste povrnili upanje in jim kljub diagnozi rak omogočili dobro in kakovostno življenje. 80 let je častitljiva obletnica. Vsem iskreno čestitam ob tej obletnici in želim novih uspehov, zadovoljstva in napredka pri vašem delu."

http://www.mz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/7710/

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava