OI Ljubljana
Eng

PAZOPANIB - spremljevalni vodnik za zdravljenje

Diagnoza napredovalega raka ledvic in zdravljenje te bolezni v življenje posameznika prinese številne spremembe. Bolniki na poti zdravljenja raka pogosto naletijo na kopico neznank. Pri razreševanju teh vam bodo v pomoč predvsem medicinski strokovnjaki, ki bodo vodili vaše zdravljenje, pomembna opora na tej poti pa vam bodo tudi vaši svojci in prijatelji.

pdf

Kaj morate vedeti o zdravilu Denosumab

Zdravnik vam je predpisal zdravilo denosumab in vam pred začetkom zdravljenja posredoval pomembne informacije glede zdravljenja s tem zdravilom. Knjižica vam bo v dodatno pomoč pri razumevanju zdravljenja, njenih koristi in mogočih neželenih učinkih ter pri sledenju priporočil ob zdravljenju z denosumabom.

pdf

Informacije za bolnike, zdravljene z dabrafenibom in trametinibom

Ta knjižica je namenjena podpori pri zdravljenju melanoma ali pljučnega raka. Tu najdete pojasnila o zdravljenju s kombinacijo zdravil dabrafenib in trametinib, ki sta zdravili za zdravljenje melanoma ali raka pljuč. Poleg tega boste v knjižici našli pojasnila, kaj lahko v določenih primerih pričakujete med zdravljenjem. Ponuja vam tudi predloge, kako se laže spopasti s čustvenimi vidiki bolezni in zdravljenja. 
2019, 47 str.

pdf

Olaparib za zdravljenje raka jajčnikov

Zdravilo olaparib je namenjeno zdravljenju ponovitve raka jajčnikov v primeru ugotovljene mutacije v genih BRCA 1 ali BRCA 2.
2019, 35 str.

pdf

Radiomukozitis

Z radio(kemo)terapijo zdravimo velik del bolnikov z rakom glave in vratu. Pri tem je obsevan pomemben del sluznic ustne votline in žrela. Nastalo poškodbo sluznic imenujemo radiomukozitis oz. zaradi mesta nahajanja tudi oralni mukozitis ali stomatitis.
2018, 9 str.

pdf

Trifluridin/tipiracil za zdravljenje razširjenega raka debelega črevesa in danke

Zdravilo trifluridin/tipiracil je vrsta kemoterapije za zdravljenje raka, ki spada v skupino zdravil, ki se imenujejo citostatiki (antimetaboliti). Zdravilo se uporablja za zdravljenje odraslih z razširjenim rakom debelega črevesa in danke (razširjenim kolorektalnim rakom).
2018, 22 str.

pdf

Panitumumab

Vodnik pri zdravljenju raka debelega črevesa in danke z zdravilom panitumumab. Rak debelega črevesa je pogostejši pri ženskah, rak danke pa pri moških. Najpogosteje se pojavi v srednjih letih in v starosti. 
2017, 19 str.

pdf

Cetuksimab

Knjižica je namenjena vsem, ki ste zboleli za napredovalim rakom debelega črevesa in danke. Vaš zdravnik onkolog vam za zdravljenje razsejane bolezni lahko predlaga zdravilo cetuksimab, ki se pri začetnem zdravljenju uporablja v kombinaciji z različnimi shemami kemoterapije, v poznejših linijah zdravljenja bolezni pa lahko tudi samostojno.
2017, 17 str.

pdf

Zdravilo durvalumab za zdravljenje raka pljuč

Zdravnik vam je predpisal zdravilo durvalumab, ker imate neoperabilen nedrobnocelični rak pljuč. Zdravilo se uporablja potem, ko ste uspešno zaključili zdravljenje z obsevanjem in s kemoterapijo, saj je dokazano, da zdravljenje z zdravilom durvalumab ugodno vpliva na izid bolezni.
2017, 15 str.

pdf

Osimertinib za zdravljenje nedrobnoceličnega pljučnega raka

Osimertinib je zdravilo za zdravljenje pljučnega raka, ki ima prisotno posebno spremembo gena za EGFR, t. i. mutacijo T790M. Osimertinib uvrščamo v skupino zdravil, ki jih imenujemo zaviralci protein-kinaze in so na voljo v obliki tablet. Osimertinib vpliva na T790M in lahko pomaga zmanjšati tumor ter upočasniti ali ustaviti rast raka pljuč.
2017, 21 str.

pdf

Gefitinib za zdravljenje nedrobnoceličnega pljučnega raka

Zdravnik vam je gefitinib predpisal, ker imate razširjenega raka pljuč. Gre za poseben podtip pljučnega raka, ki ima izraženo aktivirajočo mutacijo za t. i. receptor epidermalnega rastnega dejavnika (EGFR). Rak je nastal v pljučnem tkivu in se razširil na druge organe.
2017, 21 str.

pdf

Zdravila za podporno in paliativno zdravljenje

Eden pomembnejših ciljev obravnave bolnika z neozdravljivim rakom je skrb za kakovost življenja. To dosežemo z optimalnim specifičnim onkološkim zdravljenjem, s sočasnim obvladovanjem prisotnih simptomov ter z ustreznim podpornim zdravljenjem.
2017, 46 str.

pdf

Moj priročnik in dnevnik za zdravljenje z nintedanibom

Zdravilo nintedanib se uporablja pri zdravljenju žleznega raka pljuč (adenokarcinom), pogoste oblike raka na pljučih, ko trenutno zdravljenje ni več primerno. S pomočjo te knjižice se lahko bolje poučite o tem, kako zdravilo deluje in kaj pričakovati, medtem ko ga jemljete.
2016, 23 str.

pdf

 

 

© 2019 - Institute of Oncology Ljubljana