OI Ljubljana
Eng

Vzdržujte primerno telesno težo

Debelost je takoj za kajenjem drugi najpomembnejši nevarnostni dejavnik kroničnih bolezni, predvsem sladkorne, bolezni srca in ožilja in raka.

Čezmerno telesno težo in debelost opredeljuje indeks telesne mase (ITM), ki je razmerje med telesno maso (kg) in kvadratom višine (m2) in je izražen v kg/m2. ITM med 25,0 in 29,9 kg/m2 pomeni čezmerno telesno težo, vrednost 30,0 kg/m2 in več pa debelost.

Čeprav se je v zvezi z rakom v preteklosti poudarjal predvsem pomen maščob v hrani, pa danes velja, da nevarnost raka povečuje debelost, ne glede na to, katerih živil in hranil je v hrani več, kot jih organizem lahko porabi.

Čezmerna telesna teža in debelost povečujeta nevarnost raka debelega črevesa, ledvic, materničnega telesa, dojk pri ženskah po menopavzi, spodnjega dela požiralnika in žolčnika.

Debelosti se je najlažje izogniti s primerno, uravnoteženo prehrano, ki ni kalorično prebogata, in s primerno telesno dejavnostjo.

Zapomnite si

  • Vzdržujte priporočeno normalno telesno težo. Ta cilj boste najlažje dosegli z uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja in s primerno telesno dejavnostjo.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava