OI Ljubljana
Eng

Dolgotrajne težave

Kašelj običajno povzročajo prehladne bolezni, pogost je pri kadilcih. Pozorni morate biti, če se pojavi brez posebnega vzroka ali pa če se običajen kadilski kašelj kakor koli spremeni, postane boleč ali drugače zveni. Še posebno bodite pozorni na krvav izpljunek. Tudi težave z dihanjem ali zasoplost pri manjših naporih lahko opozarjajo na pljučnega raka. Vsakdo kdaj ob prehladu izgubi glas. Če glas postane hripav brez znanega vzroka in hripavost v približno v dveh tednih ne izgine, je lahko znak nevarne bolezni, npr. raka grla ali glasilk.

Spremembe pri mali potrebi lahko opozarjajo na možno resnejšo bolezen mehurja, ledvic ali prostate, še zlasti če je v urinu tudi kri. Spremenjen ritem prebave, predvsem driske, ki se izmenjujejo z zaprtjem, so lahko začetni znak raka na debelem črevesu ali danki. Nepojasnjeno, nenamerno hujšanje je lahko spremljevalec raka prebavil.

Zapomnite si

  • Vse te težave so pogoste, če pa opazite kako spremembo, bodite nanjo pozorni in je ne spreglejte. Če menite, da je nova težava kakor koli neobičajna ali traja dlje, kot bi pričakovali (več tednov), ne odlašajte z obiskom pri svojem zdravniku.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava