OI Ljubljana
Eng

Redno samopregledovanje dojk

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Večinoma se pokaže z majhno zatrdlino, ki jo ženske najlažje zatipate same.

S pregledovanjem pričnite po 20. letu starosti in ga opravite vsak mesec, najbolje po končani menstruaciji; če je nimate več, pa si za to izberite vsak mesec isti dan. Tako boste svoje dojke najbolje spoznale in hitreje ugotovile, kdaj spremembe niso običajne. K zdravniku pojdite, če je zatrdlina vedno na istem mestu in se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, če opazite izcedek ali ugreznjeno bradavico.

Z rentgenskim pregledom dojk, mamografijo, je pri nekaterih ženskah mogoče odkriti sumljive spremembe v dojki, še preden so tolikšne, da bi jih lahko zatipala ženska sama ob samopregledovanju. Možnost, da se take spremembe odkrijejo, je večja, ko ženska nima več menstruacije (po 50. letu starosti). Mamografijo naj spremlja tudi zdravniški pregled, saj nekatere spremembe na rentgenski sliki niso vidne, lahko pa jih je zatipa izkušen zdravnik.

Zapomnite si

  • Same redno pregledujete dojki in pojdite najmanj vsako tretje leto na preventivni pregled dojk k zdravniku.
  • Če ste starejše od 50. let, pojdite vsaki dve leti na preventivni rentgenski pregled dojk, mlajše pa se o preventivni mamografiji posvetujete s svojim zdravnikom.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava