OI Ljubljana
Eng

Spletne povezave

ZORA
ZORA je državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu, katerega cilj je zmanjšati zbolevnost in umrljivost zaradi raka materničnega vratu v Sloveniji. Vanj so vključene ženske stare od 20 do 64 let. Z njim želimo spodbuditi čim več žensk, da bi prihajale na redne preventivne ginekološke preglede, ker bi tako odkrili že predrakave spremembe ter preprečili nastanek raka materničnega vratu pri marsikateri ženski.

DORA
DORA je državni presejalni program za raka dojk, katerega cilj je zmanjšati umrljivost zaradi raka dojk v Sloveniji. V okviru programa pošiljamo vabila na presejalno mamografijo ženskam, starim od 50 do 69 let. Presejalna mamografija je rentgensko slikanje dojk pri zdravih ženskah. Je najbolj zanesljiva in najbolj natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk v tej starostni skupini. Če bolezen odkrijemo v zgodnji fazi, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika.

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji
Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji je bila ustanovljena z namenom, da združuje in izobražuje medicinske sestre in zdravstvene tehnike, ki delujejo na področju onkološke zdravstvene nege, bogati njihovo znanje in tako v osnovi poskrbi za kakovostno zdravstveno nego in holistično obravnavo bolnikov z rakom in s tem vpliva na kakovost življenja bolnikov z rakom. 

SZD - Slovensko zdravniško društvo
Slovensko zdravniško društvo je društvo, v katerega je prostovoljno vključenih več kot 85 % vseh slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov. Njegov začetek sega v leto 1861. Predstavlja enega najstarejših strokovnih združenj zdravnikov ne le v Evropi, ampak celo v svetu. Naloge društva so zlasti spodbujanje in usmerjanje strokovnega delovanja zdravnikov v Sloveniji.

Slovenska sekcija za onkološko kirurgijo
Slovenska sekcija za onkološko kirurgijo (SSOK) je ustanovljena leta 1995 z namenom stalnega strokovnega izobraževanja zdravnikov na področju onkološke kirurgije, sodelovanja pri pripravi predloga strokovne medicinske doktrine na področju onkološke kirurgije, spodbujanja znanstveno-raziskovalnega delovanja in drugih ciljev opredeljenih v statutu sekcije. Njeni člani so zdravniki in zobozdravniki, ki imajo poglobljen interes v področju onkološke kirurgije. Sekcija je vključena v Združenje kirurgov Slovenije, ki je del Slovenskega zdravniškega društva (SZD) in v Svetovno združenje sekcij onkoloških kirurgov (WFSOS - World Federation of Surgical Oncology Societies). Vsi člani SSOK so člani tudi Evropskega združenja onkoloških kirurgov (ESSO - European Society of Surgical Oncology).

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava