OI Ljubljana
Eng

Člani Sveta OI sprejeli letno poročilo 2023 ter program dela in finančni načrt za letošnje leto

V torek, 27. februarja 2024, je potekala 4. seja Sveta Onkološkega inštituta Ljubljana, na kateri so se člani sprejeli letno poročilo 2023 ter program dela in finančni načrt za letošnje leto, h kateremu mora podati soglasje še ustanovitelj.

Na današnji seji Sveta Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) so člani obravnavali letno poročilo za leto 2023 in ga sprejeli. OI je svoje poslanstvo v letu 2023 opravil zelo uspešno, tako po strokovni kot tudi finančni plati, saj je zagotavljal pogoje za ustrezno strokovno obravnavo bolnikov z rakom. Generalni direktor OI Andraž Jakelj je ob tem izpostavil, da je inštitut uspel realizirati večino zastavljenih ciljev, presegel je zastavljen delovni program, ohranil stabilno finančno poslovanje in posloval s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 3,9 milijona evrov, ki ga bo v letu 2024 namenil za nakup iztrošene medicinske in nemedicinske opreme in uvedbo najsodobnejše tehnologije na področju zdravstvene oskrbe.  

Velik poudarek je OI v lanskem letu namenil reševanju prostorske stiske, med drugim je najel dodatne prostore zunaj lokacije OI, in sicer na Proletarski ulici v Ljubljani, kamor se je preselil upravljavski del državnega programa ZORA. OI je nadaljeval s projekti Protonski center, nadgradnja stavbe H in gradnja stavbe R ter novogradnja OI v Polju. Z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor je OI sklenil dogovor za skupen projekt medicinskega ciklotrona, s čimer bo Slovenija pridobila lastno proizvodnjo izotopov za potrebe diagnostike PET/CT.OI je v lanskem letu tudi uspešno koordiniral Državni program za obvladovanje raka ter upravljal  presejalna programa za raka materničnega vratu ZORA in za raka dojk DORA, ki sta v lanskem letu praznovala visoke jubileje uspešnega delovanja. O pomembni vlogi Onkološkega inštituta Ljubljana tako znotraj Slovenije kot preko meja pričajo tudi lanski visoki uradni obiski – evropske komisarke za področje zdravja in varne hrane Stelle Kyriakides in direktorja Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hansa Klugeja.

Strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., je povedala: ''Tudi leto 2023 je bilo s strokovnega vidika pravi izziv, saj smo se še vedno borili s številnimi okužbami covid-19 pri bolnikih in tudi zaposlenih, za kar smo uvajali številne epidemiološke ukrepe. Poleg tega je potekala na OI tudi požarna sanacija, ki je prav tako zahtevala številne organizacijske premike za neprekinjeno obravnavo bolnikov. Navkljub omenjenim izzivom in pomanjkanju kadra in prostora, ki nas že dalj časa bremenita, smo uspeli opraviti naše poslanstvo in poskrbeti za vse bolnike z rakom, ki pridejo na OI. '' OI je v letu 2023 presegel načrtovan obseg dela na praktično vseh segmentih delovanja. Glede na realizacijo v letu 2022 je OI opravil 8,2 % več prvih pregledov in 4 % več kontrolnih pregledov.  

Člani Sveta OI in vodstvo OI so se  ob tem zahvalili vsem zaposlenim za opravljeno delo.

Člani Sveta OI so v nadaljevanju obravnavali še program dela in finančni načrt za letošnje leto in ga sprejeli. Generalni direktor OI Andraž Jakelj je poudaril, da letni program izhaja iz dolgoročnih ciljev, ki so opredeljeni v Strategiji OI 2021-2026, in da OI načrtuje v letu 2024 izravnan poslovni rezultat: ''Letni cilji sledijo jasni viziji, da je OI osrednja nacionalna ustanova za obravnavo bolnikov z rakom. Obvladovanje bremena raka v Sloveniji je naše poslanstvo, ki mu sledimo, in sicer ob upoštevanju ključne vrednote, to pa je dobrobit bolnika.'' Načrtovani celotni prihodki za leto 2024 znašajo 196.579.797 EUR in bodo za 4,5 % višji od doseženih v letu 2023. Ob tem je bilo izpostavljeno, da OI v sklopu programa specialistične ambulantne dejavnosti v letu 2024 pričakuje nižjo realizacijo števila točk za 0,6 % glede na realizacijo v lanskem letu, in sicer zaradi pravil ZZZS, ki določajo, da se ob apliciranju dragih zdravil ne sme obračunavati ambulantnih pregledov. Iz tega naslova OI načrtuje tudi za 4,5 % nižjo realizacijo števila pregledov glede na realizacijo v letu 2022. Glede zaposlenih OI planira, da se bo število zaposlenih v letu 2024 se v primerjavi s številom zaposlenih v letu 2023 povečalo za 90 novo zaposlenih delavcev. 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava