OI Ljubljana
Eng

Priročnik za bolnike z dihalno stomo

Zdravljenje malignega obolenja na zgornjih dihalih in/ali prebavilih občasno zahteva operativno izdelavo odprtine v sapnik. Imenujemo jo dihalna stoma. Ta omogoča prehod zraka mimo zapore v zgornjih dihalih / prebavilih, dobro toaleto spodnjih dihalnih poti in po potrebi umetno ventilacijo. Pred vami je knjižica, ki vam bo pomagala lažje razumeti, kako pravilno oskrbeti in negovati dihalno stomo ter kako ravnati ob težavah. Želimo vam, da boste v domačem okolju pripravljeni samostojno in kakovostno živeti.
2023, 26 str., COBISS.SI-ID 169242371

pdf

Obsevanje ginekoloških tumorjev

Pričujoča knjižica je namenjena bolnicam, ki se zdravijo zaradi ginekološkega raka z obsevanjem. Preko kratke razlage pojmov vas na poljuden način vodi skozi pripravo na obsevanje, prehrano med obsevanjem, seznani vas z možnostjo sočasne kemoterapije in ukrepi za preprečevanje njenih stranskih učinkov.
2023, 2. izd., 27 str., COBISS.SI-ID 160481027

pdf

Rak jajčnikov : kaj morate vedeti o bolezni

Rak jajčnikov je bolezen, ki večinoma prizadene ženske v pomenopavznem obdobju. V začetku se razvija brez bolečin in tako rekoč nezaznavno. Prvi simptomi navadno nastopijo šele tedaj, ko zraste v večji tumor oziroma je bolezen razširjena na sosednje organe v trebuhu (trebušna mrena, pečica, bezgavke …).
2023, 3. izdaja, 27 str..

pdf

O akupunkturi: informacije za bolnike

Akupunktura je metoda tradicionalne kitajske medicine, ki je uradno priznana tudi v zahodni medicini in temelji na vbadanju iglic v akupunkturne točke (iglovbadanju) na telesu. Medicinsko akupunkturo izvajamo zdravniki specialisti anesteziologi, ki se tudi sicer ukvarjamo z zdravljenjem bolečine in imamo opravljeno izobraževanje ter izpit iz akupunkture, ki ga je priznala Zdravniška zbornica Slovenije. Uporabljamo jo za zdravljenje/lajšanje različnih vrst predvsem kronične bolečine in za lajšanje drugih simptomov bolnikov, kot so vročinski oblivi ob hormonskem zdravljenju in zapleti pri kemoterapiji (slabost, bruhanje, mravljinčenje).
2023, 15 str., COBISS.SI-ID 166027267

pdf

Napotki za premagovanje neželenih učinkov sistemskega zdravljenja raka

V knjižici opisujemo različne vrste sistemskega zdravljenja, kamor uvrščamo zdravljenje s citostatiki (to je s kemoterapijo), hormonskimi zdravili in tarčnimi zdravili. S temi zdravili pa ne vplivamo samo na rakave celice, ampak tudi na zdrave celice v telesu, zaradi česar med zdravljenjem lahko nastanejo neželeni učinki. Nekatere neželene učinke lahko preprečimo ali pa jih uspešno lajšamo, če se že pojavijo.
2023, 65 str., COBISS.SI-ID 139366915

pdf

Folikularni limfom

Folikularni limfom spada med B celične nizko maligne ali indolentne ne-Hodgkinove limfome. Bolezen nastane zaradi nenadzorovanega razraščanja spremenjenih ali malignih B limfocitov, ki potujejo v različne dele telesa. Pogosto se kopičijo v bezgavkah, ki se posledično povečajo, kopičijo pa se tudi v kostnem mozgu, vranici in drugih organih. Zaradi odsotnosti simptomov bolezen običajno odkrijemo, ko je že razširjena.
2022, 24 str., COBISS.SI-ID 130929155

pdf

Limfom plaščnih celic

Limfom plaščnih celic je maligna bolezen limfocitov B – to so bele krvne celice, ki so odgovorne za tvorbo protiteles. Obstajata dve glavni citološki varianti limfoma plaščnih celic – tipična in blastoidna. Blastoidna oblika ima bolj agresiven potek, lahko se razširi tudi v osrednje živčevje. Najpogosteje zbolijo moški starejši od 60 let. Običajno bolezen odkrijemo v napredovalih stadijih, pogosto sta ob diagnozi prizadeta kostni mozeg (s prisotnostjo limfomskih celic v periferni krvi) in prebavni trakt.
2022, 20 str., COBISS.SI-ID 130916867

pdf

Hodgkinov limfom

Z vodnikom želimo tako bolnike kot svojce čim bolje seznaniti z najnovejšimi spoznanji o Hodgkinovem limfomu, njegovem odkrivanju, razjasniti osnove bolezni, predstaviti načine zdravljenja, ukrepe ob neželenih stranskih učinkih zdravljenja s kemoterapijo, poskrbeti za dobro osveščenost o možnostih ohranjanja plodnosti in možnih poznih posledicah zdravljenja, približati zavedanje o pomenu psihološke podpore bolniku.
2022, 72 str., COBISS.SI-ID 133861379

pdf

Molekularna diagnostika v onkologiji : Genetsko testiranje oseb s sumom na dedno obliko raka in genetske preiskave pri različnih vrstah tumorjev

Izjemen napredek na področju genetike v zadnjih dveh desetletjih je omogočil boljše razumevanje nastanka in razvoja raka. Danes z gotovostjo vemo, da je rak genska bolezen, ki nastane zaradi sprememb (patogenih različic/mutacij) v dednem zapisu (genih) normalne celice. V knjižici želimo čim razumljiveje razložiti osnovne pojme genetike in povzeti molekularne mehanizme nastanka raka. Opisujemo potek genetskega testiranja pri osebah s sumom na dedno obliko raka ter predstavljamo potek testiranja tumorjev.
2022, 42 str., COBISS.SI-ID 120884995

pdf

Priročnik za bolnike z izločalno stomo

Zdravljenje malignega obolenja na črevesu ali sečilih pogosto zahteva operativni poseg, posledica katerega je, da človek ne zmore več izločati urina ali blata po naravni poti. Kirurg izpelje del črevesa ali sečevode skozi trebušno steno na površino kože in oblikuje tako imenovano stomo. Prilagajanje na življenje z izločalno stomo ni preprosto. S knjižico, ki jo držite v rokah, vam želimo pomagati lažje razumeti, kako oskrbujemo posamezne vrste izločalnih stom. Pravilna celostna rehabilitacija bolniku s stomo omogoča, da živi enako kakovostno kot pred izpeljavo stome.
2021, 22 str., COBISS.SI-ID 114083075
 

pdf (slovenski izvirnik)
pdf (prevod v angleščino - Handbook for people living with an excretory stoma)
pdf (prevod v hrvaščino - Priručnik za pacijente s derivacijskom stomom)

 

Spoprijemanje z rakom dojk : napotki za obvladovanje duševne stiske

V knjižici smo pripravili nekaj napotkov, ki so vam lahko v pomoč ob spoprijemanju z diagnozo raka dojk. Posebej smo se osredotočili na področje prepoznave in obvladovanja duševne stiske ob bolezni ter na to, kako se o raku in življenju z njim pogovoriti z najbližjimi, predvsem z otroki. Nekaj besed namenjamo tudi obvladovanju težav z nespečnostjo in utrudljivostjo ter obvladovanju kognitivnih težav, ki se lahko pojavljajo ob zdravljenju. Ob koncu prilagamo seznam in kontakte nekaterih ustanov, kamor se lahko obrnete po pomoč, če bi ob stiski začutili potrebo po strokovni obravnavi.
2021, 48 str., COBISS.SI-ID 70160387

                            pdf

Onkološki bolniki in cepljenje proti COVID-19

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) je izdal knjižico za bolnike z rakom o cepljenju proti COVID-19, v kateri so strokovnjaki zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore  glede cepljenja: zakaj se cepljenje priporoča in kdaj, kako je s cepljenjem v različnih fazah onkološkega zdravljenja, kakšna je učinkovitost in varnost cepljenja, kateri so možni neželeni učinki in druga pogosta vprašanja glede cepiv. 
2021, 16 str., COBISS.SI-ID 107901699

                            pdf

Prehrana in rak - kaj jesti, če zbolimo

Za vse rakaste bolnike, tako tiste, ki so se prvič srečali z diagnozo rak, kot tiste, ki se zaradi raka zdravijo že več let, je izjemno pomembno, da je delovanje njihovega telesa podprto z ustreznimi hranili.
2017, ponatis 2021, 51 str., COBISS.SI-ID 292186880

pdf

Prehrana za bolnike s težavami pri požiranju - disfagijo

Težave s požiranjem sline, tekočine ali hrane strokovno imenujemo disfagija. Takšno požiranje je pogosto pri bolnikih z rakom glave in vratu boleče, težave pa se lahko razvijejo tudi pri drugih vrstah raka. 
2017, ponatis 2021, 23 str., COBISS.SI-ID 292187392

pdf

Prehrana po delni ali popolni odstranitvi želodca

Po operaciji želodca mora biti prehrana energijsko in beljakovinsko dovolj bogata, da prepreči ali ustavi hujšanje, ter pravilne sestave, da prepreči ali omili dumping sindrom.
2017, ponatis 2021, 11 str., COBISS.SI-ID 292722176

pdf

Prehrana pri kolostomi

Med operacijo vam je kirurg zaradi odstranitve obolelega dela črevesa naredil odprtino na debelem črevesu, njegov preostali del pa izpeljal na trebušno steno. Ko je na zunanjo površino trebuha izpeljana odprtina debelega črevesa, govorimo o kolostomi.
2017, ponatis 2021, 9 str., COBISS.SI-ID 292721920

pdf

Prehrana in vnos tekočine pri ileostomi

Med operacijo vam je kirurg zaradi odstranitve obolelega dela črevesa naredil odprtino na tankem črevesu, njegov preostali del pa izpeljal na trebušno steno. Ko je izpeljana odprtina tankega črevesa v predelu ileuma, govorimo o ileostomi. 
2017, ponatis 2021, 9 str., COBISS.SI-ID 292721664

pdf

Timski pristop k zdravljenju raka glave in vratu

V Sloveniji vsako leto zboli za rakom glave in vratu okoli 450 ljudi. Ta vrsta raka predstavlja raznovrstno skupino bolezni, v katero prištevamo maligne tumorje zgornjega dela dihalne in prebavne poti, tj. ustnic, ustne votline, žrela, grla, nosu in obnosnih votlin ter velikih žlez slinavk in vratu.
2021, 42 str., COBISS.SI-ID 47727363

pdf

Difuzni velikocelični limfom B

Difuzni velikocelični limfom B je maligna bolezen limfocitov B – to so bele krvne celice, ki so odgovorne za tvorbo protiteles. Difuzni velikocelični limfom B je agresiven hitro rastoč tumor, ki se lahko pojavi kjerkoli v telesu. Zajame lahko periferne bezgavke (na vratu, v pazduhah, v dimljah), bezgavke v prsnem košu in trebuhu, vranico, kostni mozeg, pa tudi nelimfatična tkiva, kot so prebavni trakt, jetra, pljuča, mandlje, žrelo, obnosne votline, kosti, ledvici, moda, jajčnike, dojki, ščitnico, kožo in možgane.
2020, 26 str., COBISS.SI-ID 30265859

pdf

Kaj je dedni rak? : dedno pogojeni raki : genetsko svetovanje in testiranje

Vsak izmed nas lahko zboli za rakom. Ta verjetnost je odvisna od kombinacije dednih in zunanjih dejavnikov tveganja in je od človeka do človeka različna. Pri marsikaterem onkološkem bolniku, ki sicer nima dedne oblike raka, lahko dedni dejavniki delno prispevajo k razvoju bolezni. Le redkokdaj pa igrajo tako odločilno vlogo kot pri bolnikih z dednim rakom.
2020, 28 str., COBISS.SI-ID 42157571

pdf
 

Imunoterapija pri zdravljenju bolnikov z rakom pljuč

Imunoterapija postaja vedno bolj pomemben steber sistemskega zdravljenja bolnikov s pljučnim rakom. Vpleta se v vse stadije zdravljenja pljučnega raka. V primerjavi s kemoterapijo na osnovi platine nudi možnost dolgotrajne zazdravitve tudi metastatskim bolnikom. Neželeni učinki zdravljenja z imunoterapijo so posledica specifičnega mehanizma delovanja z vplivom na imunski sistem.
2020, 24 str., COBISS-ID 61997315

pdf

Zdravljenje raka dojk z obsevanjem

Publikacija je namenjena bolnicam, pri katerih je načrtovano pooperativno zdravljenje raka dojk. Vsebuje osnovne informacije o namenu in poteku pooperativnega obsevanja, možne neželene učinke zdravljenja ter praktična navodila za bolnice med zdravljenjem.
2020, 19 str., COBISS.SI-ID 30809859

pdf

Periferno uveden osrednji venski kateter PICC : dnevnik aktivnosti

Za varno prejemanje zdravil in odvzem krvi za laboratorijske preiskave imate periferno vstavljen osrednji venski kateter, imenovan tudi PICC kateter.
2020, 35 str.

pdf

Venska valvula : dnevnik aktivnosti

Zaradi lažjega prejemanja zdravil in odvzema krvi za laboratorijske preiskave imate vstavljen osrednji venski kateter s podkožnim prekatom, ki se imenuje tudi venska valvula.
2020, ponatis 2023, 36 str.

pdf

Priporočila za telesno dejavnost onkoloških bolnikov

Telesna dejavnosti ima na zdravje bolnika in potek zdravljenja bolezni številne pozitivne učinke: izboljša kakovost življenja. zmanjša z rakom povezano utrujenost, zmanjša umrljivost pri različnih oblikah raka, izboljša splošno delovanje telesa, izboljša delovanje imunskega sistema, zmanjša pogostost in stopnjo neželenih učinkov zdravljenja, izboljša samopodobo in razpoloženje, itd. 
2019, 42 str., COBISS.SI-ID 301888000

pdf

Vodnik za bolnike z nedrobnoceličnim pljučnim rakom v stadiju III

Nedrobnocelični rak pljuč v stadiju III je lokalno napredovali rak pljuč. Tumor je bodisi velik in/ali prerašča pomembne sosednje organe, s tumorskimi celicami pa so zajete tudi nekoliko bolj oddaljene bezgavke v prsnem košu. Le pri manjšem deležu teh bolnikov je še možna operacija. Najpogosteje se bolniki zdravijo s kombinacijo kemoterapije in obsevanja, ki ji sledi imunoterapija.
2019, 26 str., COBISS.SI-ID 3243643

pdf

Zdravljenje raka prostate : kdaj obsevanje

Publikacija je namenjena bolnikom z rakom prostate. Zdravljenje raka prostate je lahko usmerjeno zgolj na samo prostato, lahko pa je usmerjeno na vsa žarišča bolezni – tudi tista izven prostate in medeničnega področja. V prvem primeru govorimo o lokalnih oblikah zdravljenja v drugem o t.i. sistemskem zdravljenju. Obsevanje tako notranje kot zunanje spada med oblike lokalnega zdravljenja. Mednje sodijo tudi kirurška odstranitev prostate, pregrevanje prostate, ali zamrzovanje prostate.
2019, 21 str.

pdf

Zdravljenje raka prostate : kdaj obsevati po operaciji

Publikacija je namenjena bolnikom z rakom prostate, pri katerih je prostata že odstranjena. Bolnike seznani s pooperativnim obsevanjem, dejavniki, ki so ključni za odločitev za pooperativno obsevanje ter z uspešnostjo in posledicami pooperativnega obsevanja.
2019, 21 str., COBISS.SI-ID 3129211

pdf

Onkologija : učbenik za študente medicine

Vsebina novega učbenika bo v pomoč mladim zdravnikom, ki se šele seznanjajo s področjem onkologije. Vsekakor bodo v njem našli koristne informacije tudi vsi drugi strokovnjaki, ki se srečujejo z onkološkimi bolniki in njihovimi svojci v vseh fazah obravnave od diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije do sledenja.
2018, 759 str., COBISS.SI-ID 294451456

pdf

Dedni rak dojk in/ali jajčnikov

Ambulanta za onkološko genetsko svetovanje je namenjena posameznikom in družinam, kjer se rak pojavlja pogosteje in ko je genetski izvid pomemben za načrtovanje zdravljenja rakave bolezni. Dejavnost izvaja multidisciplinarni tim, ki ga sestavljajo zdravniki različnih specializacij, medicinska sestra, molekularni biolog in psiholog.
2017, 13 str., COBISS.SI-ID 2839419

pdf

Rak prostate

S posodobljeno knjižico vas želimo seznaniti z najnovejšimi dognanji o raku prostate, ki je že najpogostejši rak pri starejših moških. Namenjena je bolnikom z rakom prostate in njihovim svojcem, pa tudi vsem, ki želijo izvedeti več o tej tako pogosti, a tudi ozdravljivi bolezni.
2016, 66 str., COBISS.SI-ID 283241984

pdf

Laboratorijski vodnik za paciente

Na Oddelku za laboratorijske dejavnosti smo pripravili knjižico, v kateri smo želeli za paciente OI na enem mestu zbrati vse pomembne in koristne informacije o laboratorijskih preiskavah od odvzema biološkega materiala do izdaje laboratorijskega izvida.
2016, 31 str., COBISS.SI-ID 286091008

pdf

Ozdravljenje raka samo ni dovolj

Naše dosedanje izkušnje in izkušnje drugod jasno utemeljujejo potrebo dosmrtnega spremljanja bolnikov, ozdravelih od raka v otroštvu. Glede na to, da se enake težave in posledice zdravljenja raka verjetno pojavljajo tudi pri drugih bolnikih, ki imajo pred seboj še dolgo življenje, je potrebno dosmrtno spremljanje vseh nekdanjih bolnikov, ki so zboleli v mladosti. 
2015, 42 str., COBISS.SI-ID 280327680

pdf

Paliativna oskrba (20 zgibank)

Zgibanke s področja paliativne oskrbe z namenom celostne pomoči in podpore bolnikom s kroničnimi in neozdravljivimi boleznimi ter njihovim svojcem. Teme zgibank: obravnava telesnih simptomov  (bolečina, balonska samokrčljiva črpalka, težko dihanje, slabost in bruhanje, nemir in delirij, utrujenost, izguba apetita, zaprtje), nega bolnika (skrb za osebno higieno in urejenost, preprečevanje razjed, nega oteklin, suhost ust), psihološka in duhovna podpora (otrok in mladostnik ob hudo bolnem, podpora svojcem v paliativni oskrbi, kako se pogovarjati s hudo bolnim, duhovna podpora), socialna podpora (pomoč na domu, kam, ko oskrba doma ne bo več mogoča), zadnje obdobje življenja.
2014, 20 zgibank, COBISS seznam

pdfi zgibank

Obsevanje pri raku prostate

Obsevanje je način zdravljenja rakavih bolezni z žarki visokih energij. Rentgenski žarki, ki jih uporabljamo pri obsevanju prostate, so vrsta elektromagnetnega valovanja. Energija žarkov je dovolj velika, da v tumorju povzroči ionizacijo in s tem uničenje tumorja.
2013, 32 str., COBISS.SI-ID 1611387

pdf

Maligni limfomi

Maligni limfomi so heterogena skupina novotvorb, ki nastanejo zaradi nenadzorovanega razraščanja limfatičnih celic. So klonske bolezni, ki nastanejo z maligno preobrazbo ene celice limfatične vrste B, T ali NK (naravnih celic ubijalk). Maligne limfome delimo na Hodgkinove in NeHodgkinove limfome.
2013, 13 str., COBISS.SI-ID 1669755

pdf

Razsejan rak dojke

Več kot tisoč dvesto žensk vsako leto zboli za rakom dojk. Ko se bolnica in njeni zdravniki po postavitvi diagnoze spopademo z boleznijo, skušamo narediti vse, da bolezen pozdravimo. Z operacijo odstranimo tumor ali celo dojko in eno ali več pazdušnih bezgavk, nato pa dojko ali področje odstranjene dojke velikokrat še dodatno obsevamo.
2013, 52 str., COBISS.SI-ID 269721600

pdf

Rak želodca

“Kaj morate vedeti o bolezni ?” je podnaslov te publikacije. Zato boste v njej našli odgovore o nastanku te te bolezni, kot tudi znakih in simptomih, diagnostiki, ter zdravljenju, in še veliko več.
2011, 28 str., COBISS.SI-ID 257637632

pdf

Zdravljenje raka dojk z obsevanjem

Knjižica je namenjena bolnicam z rakom dojk, ki imajo po operaciji dojke predvideno še pooperativno obsevanje. Opisuje namen in potek zdravljenja z obsevanjem ter zgodnje in pozne učinke obsevanja. Bolnicam nudi navodila za nego obsevane kože med zdravljenjem in po zaključenem zdravljenju.
2011, 20 str., COBISS.SI-ID 255297024

pdf

Informacije in napotki za bolnike, svojce in obiskovalce

V pričujoči knjižici smo na enem mestu združili vse pomembne informacije, ki naj bolnikom, pa tudi njihovim svojcem ali spremljevalcem, olajšajo prihod, gibanje in bivanje na inštitutu. Pomembno je, da vsak bolnik čimprej in kar se da brez ovir pride do svojega zdravnika, medicinske sestre, radiološkega inženirja ali kateregakoli drugega zdravstvenega delavca, ki ga v tistem trenutku potrebuje. Vsem bolnikom in obiskovalcem želimo, da bi se pri nas dobro počutili, pri tem pa naj jim bo ta knjižica v pomoč.
2011, 46 str., COBISS.SI-ID 1217915

pdf

Pregled pomembnejših tumorskih označevalcev v klinični onkologiji

V knjigi so predstavljeni nekateri najbolj znani tumorski označevalci, ki se določajo v serumih bolnikov za potrebe klinične onkologije. Poleg pomena posameznih tumorskih označevalcev so v knjigi opisane tudi referenčne vrednosti, indikacije in načini spremljanja bolnika.
2010, 68 str., COBISS.SI-ID 106728960

pdf

Prehrana in rak

Knjižica vsebuje številne praktične nasvete in odgovore na vprašanja, ki bolnike najbolj begajo, ko se med zdravljenjem rakave bolezni sprašujejo, kaj naj jedo. Želimo si in verjamemo, da boste skupaj z nasveti iz te knjige hitreje okrevali.
2009, 90 str., COBISS.SI-ID 243945472

pdf

Depresija pri bolnikih z rakom

Depresija je ena najpogostejših duševnih motenj pri bolnikih z rakom. V tej knjižici je opisano, kaj je depresija, kako jo prepoznati in kako poteka zdravljenje depresije. Podani so tudi nasveti za bolnike, kaj morajo vedeti o zdravljenju z antidepresivi in kako si lahko pomagajo sami.
2008, 12 str., COBISS.SI-ID 237931264

pdf

Rak debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesa in danke je bolezen z visoko obolevnostjo in umrljivostjo. V Sloveniji na leto za njim zboli več kot 1300 ljudi. Po pogostnosti pojavljanja je prvi najpogostejši rak pri nas, če upoštevamo oba spola, in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Večinoma zbolevajo ljudje po 60. letu. Rak debelega črevesa in danke je ozdravljiv, če je odkrit zgodaj, ko se še ni razširil iz črevesa drugam po telesu.
2008, 20 str.,COBISS.SI-ID 237776640

pdf

Rak dojke

Pred vami je druga izdaja knjižice, v kateri vam predstavljamo osnovna dejstva in zmote o raku dojke. Rak dojke je najpogostejši rak žensk. Zaradi sodobnega načina življenja ženske vse manj rojevamo, prvi porod ob kontracepciji odlagamo v poznejše življenjsko obdobje, v pomenopavzi pa se moramo, da smo kos izzivom sodobne družbe, prepogosto zateči še k nadomestnemu hormonskemu zdravljenju. 
2006, 73 str.,COBISS.SI-ID 229004800

pdf

Le ovinek na poti življenja

V knjižici vam predstavljamo sodobno zdravljenje, dajemo napotke za obvladovanje težav zaradi bolezni in zdravljenja, predvsem pa vam želimo predstaviti poti, ki vodijo k lažjemu soočanju z boleznijo in k uspešnejši psihični, fizični in družbeni rehabilitaciji po zdravljenju.
2006, 84 str., COBISS.SI-ID 225293056

pdf

Pomen kliničnih raziskav za bolnike z rakom

Priročnik je namenjen onkološkim bolnikom, njihovim družinam in prijateljem. Pomagal jim bo razumeti , kaj klinične raziskave pravzaprav so, kako so zasnovane in kako potekajo.
2005, 32 str., COBISS.SI-ID 222364160

pdf

Melanom

Melanom je vrsta kožnega raka, ki se pojavlja v celicah, ki dajejo koži porjavelost (melanociti). To je najbolj nevarna oblika kožnega raka, saj se lahko prek limfnega sistema ali krvnega obtoka razširi na druge dele telesa. Melanom je glavni razlog smrti, povezane s kožnim rakom. Velika večina ljudi, pri katerih melanom odkrijemo in zdravimo v zgodnjem stadiju, ima veliko možnost ozdravitve.
2005, 29 str., COBISS.SI-ID 222006528

pdf

Informacije za bolnike o preiskavah v nuklearni medicini

Knjižica opisuje nuklearnomedicinske preiskave. Opisuje, kaj je nuklearna medicina, odgovarja na najpogostejša vprašanja o tem področju ter opisuje nekatere najpogostejše preiskave. Publikacija bo pomagala vsem, ki vas je zdravnik napotil na Oddelek za nuklearno medicino. 
2003, 28 str., COBISS.SI-ID 122674176

pdf

Kako premagati izgubo las

S publikacijo želimo bolnikom in njihovim svojcem posredovati čim več koristnih nasvetov o zdravljenju, življenju med zdravljenjem in sopojavih. Knjižica opisuje, kako ravnati ob izgubi las zaradi onkološkega zdravljenja. V njej smo zbrali tudi najpogostejša vprašanja bolnikov.
2000, 24 str., COBISS.SI-ID 10335391

pdf

Priročnik iz onkološke zdravstvene nege in onkologije

Onkološka zdravstvena nega je nepogrešljiv in zelo pomemben del zdravstvene oskrbe bolnikov z rakom. Ima neposreden vpliv na področju preventive rakavih obolenj, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja te bolezni ter rehabilitacijo onkoloških bolnikov. Ključnega pomena je tudi pri multidisciplinarnem raziskovalnem delu. Izsledke raziskovalnega dela medicinskih sester na področju onkološke zdravstvene nege moramo zaradi zagotavljanja kakovosti in varne zdravstvene nege prenašati v vsakodnevno prakso medicinskih sester.
2000, 234 str., COBISS.SI ID 109749504

pdf

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava