OI Ljubljana
Eng

Zdravljenje s trastuzumab derukstekanom : vodnik za bolnike

Trastuzumab derukstekan je novo odobreno zdravilo za zdravljenje razsejanega raka dojk. Bolnicam z rakom dojk z nizkim izražanjem HER2 receptorja in bolnicam s HER2-pozitivnim rakom dojk omogoča izboljšanje preživetja in ohranitev kakovosti življenja. Varnostni profil zdravila je ugoden ob upoštevanju navodil za spremljanje bolnic in ukrepov za preprečevanje neželenih učinkov, značilnih za to zdravilo.
2023, 26 str.

pdf

Zdravljenje z radijevim kloridom: informacije za bolnika

Ko se rak s prostate razširi v kosti, se običajno na mestih zasevkov kopiči novonastala kostnina, ki je slabše kakovosti od normalne. Bolečina je najpogostnejši simptom, ki ga povzročajo kostni zasevki. Na mestu zasevkov kosti postanejo krhkejše in zato tudi lažje lomljive. Radijev klorid se uporablja za zdravljenje bolnikov z razsejanim, proti kastraciji odpornim rakom prostate, ki imajo težave zaradi kostnih zasevkov. Radijev klorid vsebuje radioaktivno snov radij-223.
2023, 2. izdaja, 23 str., COBISS.SI-ID 161069059

pdf

Olaparib za zdravljenje raka jajčnikov

Zdravilo olaparib je namenjemo zdravljenju bolnic z napredovalim rakom jajčnikov v primeru ugotovljene mutacije v genih BRCA, ki so pred tem bile zdravljenje s standardno kemoterapijo na osnovi platine. Zdravilo je namenjeno tudi zdravljenju raka jajčnikov z okvaro homologne rekombinacije (HRD pozitiven rak). Zdravilo olaparib je prav tako namenjeno zdravljenju ponovitve raka jajčnikov.
2023, 3. izdaja, 70 str., COBISS.SI-ID 161070339

pdf

Trifluridin / tipiracil za zdravljenje razširjenega raka debelega črevesa in danke in razširjenega raka želodca: dnevnik za bolnika

Zdravilo trifluridin / tipiracil se uporablja za zdravljenje odraslih z razširjenim rakom debelega črevesa in danke (razširjenim kolorektalnim rakom) in za zdravljenje odraslih z razširjenim rakom želodca. Zdravilo trifluridin / tipiracil je vrsta kemoterapije za zdravljenje raka, ki spada v skupino zdravil, ki se imenujejo citostatiki (antimetaboliti). Zdravilo vsebuje dve različni zdravilni učinkovini: trifluridin in tipiracil.
2023, 39 str., COBISS.SI-ID 155579139

pdf

Liposomski irinotekan za zdravljenje napredovalega raka trebušne slinavke: vodnik za bolnike

Rak trebušne slinavke je bolezen, ki je zahtevna za zdravljenje, saj je tumor trebušne slinavke obdan z gostim tkivom, imenovanim stroma. Stroma nekaterim zdravilom za zdravljenje raka preprečuje, da bi dosegla mesto tumorja. Liposomski irinotekan so razvili z namenom da prodre skozi gosto stromo tumorja trebušne slinavke. S pomočjo te knjižice boste lažje razumeli, kaj lahko pričakujete od zdravljenja, obenem pa vam bo nudila pomoč, kjer je to mogoče.
2023, 43 str., COBISS.SI-ID 155576835

pdf

Dopolnilno zdravljenje z abemaciklibom: vodnik bolnicam

Za vami je prvi del zdravljenja in prispeli ste do pomembnega mejnika. Sledi naslednja faza. Velika prednost je, da bo zdravljenje sedaj večinoma potekalo doma. Zdravnik vam je predpisal zdravilo abemaciklib. Zdravilo abemaciklib je namenjeno zdravljenju hormonsko odvisnega, HER2 negativnega zgodnjega raka dojk. Glavni namen takšnega zdravljenja je ozdravitev.
2. izdaja, 2023, 15 str., COBISS.SI-ID 155580675

pdf

Kapecitabin pri zdravljenju bolnikov z rakom : bolnikov dnevnik

Kapecitabin je citostatik v obliki tablet in se uporablja za zdravljenje raka debelega črevesa, danke, želodca in raka dojk. Dnevnik zdravljenja bo v pomoč vam in vašemu lečečemu zdravniku za optimalno vodenje zdravljenja in pregled nad samim zdravljenjem.
2023, 45 str., COBISS.SI-ID 161068803

pdf

Dnevnik zdravljenja z zdravilom regorafenib

Regorafenib je učinkovina, ki se uporablja za zdravljenje raka, saj upočasni rast in razširjanje rakavih celic, ter prekine oskrbo s krvjo, ki je potrebna za rast rakavih celic. Uporablja se za zdravljenje raka debelega črevesa ali danke, ki se je razširil na druge dele telesa, pri odraslih bolnikih, ki so že prejeli druge oblike zdravljenja ali jih ni mogoče zdraviti z drugimi zdravili; gastrointestinalnih stromalnih tumorjev, vrsto raka želodca in črevesja, ki se je razširil na druge dele telesa ali ga ni mogoče operirati, pri odraslih bolnikih, ki so se pred tem zdravili z drugimi zdravili proti raku; raka jeter pri odraslih bolnikih, ki so se pred tem zdravili z drugimi zdravili proti raku.
2022, 51 str., COBISS.SI-ID 114076675

pdf

V pomoč pri zdravljenju diferenciranega raka ščitnice, odpornega na radioaktivni jod, z zdravilom lenvatinib

Zdravnik vam je predpisala lenvatinib, ker imate bolezen, ki jo imenujemo diferencirani rak ščitnice, odporen na radioaktivni jod (RR-DTC). To pomeni, da zdravljenje z radioaktivnim jodom ni pomagalo. Kot vsa zdravila ima tudi lenvatinib nekaj neželenih učinkov. V tem priročniku boste izvedeli, kateri ti učinki so in kako jih najlažje obvladujete.
2022, 39 str., COBISS.SI-ID 114084355

pdf

Vodnik za zdravljenje z zdravilom lorlatinib

Zdravnik vam je predpisal zdravilo lorlatinib za zdravljenje raka pljuč. Ta knjižica obsega informacije o delovanju tega zdravila, o tem, na kaj morate biti med zdravljenjem pozorni, ter o obvladovanju neželenih učinkov. Knjižica vam bo pomagala bolje razumeti vaše zdravljenje, kaj lahko pričakujete od njega in kako lahko obvladate morebitne težave, ki ob tem nastanejo.
2021, 30 str., COBISS.SI-ID 92874243

pdf

Zdravila za podporno in paliativno zdravljenje

Eden pomembnejših ciljev obravnave bolnika z neozdravljivim rakom je skrb za kakovost življenja. To dosežemo z optimalnim specifičnim onkološkim zdravljenjem, s sočasnim obvladovanjem prisotnih simptomov ter z ustreznim podpornim zdravljenjem. Ko bolnik v poteku neozdravljive bolezni vstopa v zadnje obdobje življenja, zadnje dneve in ure, je lajšanje za to obdobje značilnih simptomov velikega pomena. V tokratni, 4. izdaji je posodobljen seznam zdravil z novimi zdravili, ki so trenutno, v juniju 2021, dostopna in registrirana v Sloveniji.
2021, 45 str., COBISS.SI-ID 84176131

pdf

Tegafur/gimeracil/oteracil peroralna 5FU terapija : dnevnik zdravljenja

Tegafur/gimeracil/oteracil je peroralno zdravilo proti raku (kemoterapija), ki se uporablja za upočasnitev napredovanja ali za ublažitev simptomov pri bolnikih z želodčnim rakom. Dnevnik zdravljenja vsebuje pomembne informacije, ki vam bodo v pomoč pri vašem zdravljenju: kako deluje zdravilo, kako vzeti zdravilo, kako obvladovati možne neželene učinke. Dnevnik zdravljenja vam in zdravstvenemu osebju pomaga spremljati jemanje kapsul zdravila in preverjati, kako se počutite med zdravljenjem.
2020, 21 str., COBISS.SI-ID 22287363

pdf

Temozolomid : dnevnik zdravljenja

Zdravilo temozolomid je protitumorsko zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje malignih možganskih tumorjev. Spada v skupino zdravil proti raku, imenovanih alkilirajoči citostatiki. Temozolomid se v telesu pretvori v drugo spojino, imenovano MTIC. MTIC se veže na DNK celice, medtem ko se te razmnožujejo, kar prepreči njihovo delitev. Knjižica vsebuje informacije o zdravilu temozolomid, kako pravilno in varno uporabljati zdravilo in odgovarja na najpogostejša vprašanja.
2020, ponatis 2024, 19 str., COBISS-ID 22285571

pdf

Pogovor o zdravilu brigatinib

Zdravilo brigatinib se uporablja za zdravljenje posebne vrste nedrobnoceličnega pljučnega raka. V tej knjižici lahko najdete pojasnila, kako zdravilo deluje, kako ga jemati in kakšne neželene učinke lahko pričakujete med jemanjem. Knjižica vam ponuja tudi predloge, kako poiskati podporo in kako skrbeti zase med zdravljenjem.
2020, 11 str., COBISS.SI-ID 22288643

pdf

Vodnik za samoinjiciranje zdravila v napolnjeni injekcijski brizgi z učinkovino pegfilgrastim

Vaš zdravnik vam je predpisal zdravilo z učinkovino pegfilgrastim za spodbujanje vašega ko­stnega mozga (del kosti, ki izdeluje krvničke) k izdelavi več belih krvničk, ki pomagajo vašemu telesu v boju proti okužbam. V tej knjižici so napisana navodila, kako si sami pravilno injicirate zdravilo v napol­njeni injekcijski brizgi.
2020, 7. str., COBISS.SI-ID 16062979

pdf

ZDRAVLJENJE Z EVEROLIMUSOM

Pred vami je knjižica o tarčnem zdravilu everolimus, ki vam bo v pomoč med vašim zdravljenjem. V knjižici vam domači strokovnjaki, ki imajo večletne izkušnje z zdravljenjem z everolimusom, ponujajo koristne napotke za obvladovanje neželenih učinkov. Vaše zdravljenje bo uspešnejše, če boste ustrezno poučeni in boste priporočena navodila čim bolj upoštevali.
2019, 17 str., COBISS.SI-ID 301374720

pdf

Pazopanib : spremljevalni vodnik za zdravljenje

Diagnoza napredovalega raka ledvic in zdravljenje te bolezni v življenje posameznika prinese številne spremembe. Bolniki na poti zdravljenja raka pogosto naletijo na kopico neznank. Pri razreševanju teh vam bodo v pomoč predvsem medicinski strokovnjaki, ki bodo vodili vaše zdravljenje, pomembna opora na tej poti pa vam bodo tudi vaši svojci in prijatelji.
2019, 50. str., COBISS.SI-ID 301509120

pdf

Kaj morate vedeti o zdravilu Denosumab

Zdravnik vam je predpisal zdravilo denosumab in vam pred začetkom zdravljenja posredoval pomembne informacije glede zdravljenja s tem zdravilom. Knjižica vam bo v dodatno pomoč pri razumevanju zdravljenja, njenih koristi in mogočih neželenih učinkih ter pri sledenju priporočil ob zdravljenju z denosumabom.
2019 in ponatis 2020, 14 str., COBISS.SI-ID 114090243

pdf

Informacije za bolnike, zdravljene z dabrafenibom in trametinibom

Ta knjižica je namenjena podpori pri zdravljenju melanoma ali pljučnega raka. Tu najdete pojasnila o zdravljenju s kombinacijo zdravil dabrafenib in trametinib, ki sta zdravili za zdravljenje melanoma ali raka pljuč. Poleg tega boste v knjižici našli pojasnila, kaj lahko v določenih primerih pričakujete med zdravljenjem. Ponuja vam tudi predloge, kako se laže spopasti s čustvenimi vidiki bolezni in zdravljenja. 
2019 in ponatis 2021, 47 str., COBISS.SI-ID 3343995

pdf

Radiomukozitis

Z radio(kemo)terapijo zdravimo velik del bolnikov z rakom glave in vratu. Pri tem je obsevan pomemben del sluznic ustne votline in žrela. Nastalo poškodbo sluznic imenujemo radiomukozitis oz. zaradi mesta nahajanja tudi oralni mukozitis ali stomatitis.
2018, 9 str., COBISS-ID 3003771

pdf

Trifluridin/tipiracil za zdravljenje razširjenega raka debelega črevesa in danke

Zdravilo trifluridin/tipiracil je vrsta kemoterapije za zdravljenje raka, ki spada v skupino zdravil, ki se imenujejo citostatiki (antimetaboliti). Zdravilo se uporablja za zdravljenje odraslih z razširjenim rakom debelega črevesa in danke (razširjenim kolorektalnim rakom).
2018, 22 str., COBISS.SI-ID 2706043

pdf

Panitumumab

Vodnik pri zdravljenju raka debelega črevesa in danke z zdravilom panitumumab. Rak debelega črevesa je pogostejši pri ženskah, rak danke pa pri moških. Najpogosteje se pojavi v srednjih letih in v starosti. 
2017, 19 str., COBISS.SI-ID 2624379

pdf

Cetuksimab

Knjižica je namenjena vsem, ki ste zboleli za napredovalim rakom debelega črevesa in danke. Vaš zdravnik onkolog vam za zdravljenje razsejane bolezni lahko predlaga zdravilo cetuksimab, ki se pri začetnem zdravljenju uporablja v kombinaciji z različnimi shemami kemoterapije, v poznejših linijah zdravljenja bolezni pa lahko tudi samostojno.
2017, 17 str., COBISS.SI-ID 3193467

pdf

Zdravilo durvalumab za zdravljenje raka pljuč

Zdravnik vam je predpisal zdravilo durvalumab, ker imate neoperabilen nedrobnocelični rak pljuč. Zdravilo se uporablja potem, ko ste uspešno zaključili zdravljenje z obsevanjem in s kemoterapijo, saj je dokazano, da zdravljenje z zdravilom durvalumab ugodno vpliva na izid bolezni.
2017, 15 str., COBISS.SI-ID 2048236145

pdf

Osimertinib za zdravljenje nedrobnoceličnega pljučnega raka

Osimertinib je zdravilo za zdravljenje pljučnega raka, ki ima prisotno posebno spremembo gena za EGFR, t. i. mutacijo T790M. Osimertinib uvrščamo v skupino zdravil, ki jih imenujemo zaviralci protein-kinaze in so na voljo v obliki tablet. Osimertinib vpliva na T790M in lahko pomaga zmanjšati tumor ter upočasniti ali ustaviti rast raka pljuč.
2017, 21 str., COBISS.SI-ID 2728059

pdf

Gefitinib za zdravljenje nedrobnoceličnega pljučnega raka

Zdravnik vam je gefitinib predpisal, ker imate razširjenega raka pljuč. Gre za poseben podtip pljučnega raka, ki ima izraženo aktivirajočo mutacijo za t. i. receptor epidermalnega rastnega dejavnika (EGFR). Rak je nastal v pljučnem tkivu in se razširil na druge organe.
2017, 21 str., COBISS.SI-ID 2728315

pdf

Moj priročnik in dnevnik za zdravljenje z nintedanibom

Zdravilo nintedanib se uporablja pri zdravljenju žleznega raka pljuč (adenokarcinom), pogoste oblike raka na pljučih, ko trenutno zdravljenje ni več primerno. S pomočjo te knjižice se lahko bolje poučite o tem, kako zdravilo deluje in kaj pričakovati, medtem ko ga jemljete.
2016, 23 str., COBISS.SI-ID 2327675

pdf

Rituksimab : brošura za bolnike

Rituksimab je himerno monoklonalno protitelo, ki se veže na determinanto CD20, ki je na površini večine
limfocitov B in s pomočjo različnih mehanizmov povzroči propad teh celic. Rituksimab uporabljamo za zdravljenje CD20 pozitivnih ne-Hodgkinovih limfomov in kronične limfocitne levkemije. Zdravilo Rituksimab je na voljo v obliki za infundiranje v veno in v obliki za injiciranje pod kožo.
2015, 15 str., COBISS-ID 2050171

pdf

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava