OI Ljubljana
Eng

Dejavnosti

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) je celovito nacionalno središče, ki izvaja dejavnosti in skrbi za uravnotežen razvoj vseh zdravstvenih in nezdravstvenih strok, ki so povezane s problematiko raka v državi.

OI ni edina ustanova v Sloveniji, ki se ukvarja s problemom raka, je pa nacionalna in celovita (vseobsežna).

Izraz "nacionalna" poudarja, da je OI odgovoren za načrtovanje številnih (epidemioloških, zdravstvenih, raziskovalnih in izobraževalnih) dejavnosti.

V izrazu "celovita" (vseobsežna) ustanova pa je zajeto predvsem dejstvo, da je v državi OI tisti, ki zagotavlja celovito multidisciplinarno diagnostično in terapevtsko dejavnost. Celovitost na OI že sedaj omogoča delovanje specifično onkoloških diagnostičnih in terapevtskih dejavnosti, z dokončanjem projektov novogradnje in opreme pa bodo nekatere dejavnosti še razširjene.

Organizacijsko so dejavnosti OI združene v 5 skupin:

  • zdravstvena,
  • raziskovalna,
  • izobraževalna,
  • upravna,
  • epidemiologija in registri raka.
     

V zdravstveni dejavnosti obstaja poleg organizacijskega združevanja v dejavnosti (npr. diagnostika) in sektorje (npr. operativni sektor) še vsebinsko združevanje v večdisciplinarne time po organskih sklopih oz. vrsti rakavih obolenj. Tu se združujejo strokovnjaki vseh dejavnosti, ki so udeležene pri diagnostiki in zdravljenju posameznih bolezni (npr. tim za raka dojke, tim za maligni limfom). Timi se pri nekaterih obolenjih oblikujejo tudi v sodelovanju z drugimi ustanovami.

Trenutno deluje prek 20 večdisciplinarnih timov, ki so odgovorni za izvajanje konziliarne dejavnosti, razvoj strategij in oblikovanje smernic zdravljenja na OI in v širšem slovenskem prostoru. Prav povezovanje strok je tista značilnost, ki opredeljuje onkologijo v primerjavi z drugimi medicinskimi vejami.

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava