OI Ljubljana
Eng

Oddelek za onkološko klinično genetiko

Vodja:

Doc. dr. sc., B, Mateja Krajc, dr. med., spec. klinične genetike in javnega zdravja
E-pošta: mkrajc@onko-i.si

KONTAKT in URADNE URE

E-pošta: genetika@onko-i.si
Tel.: 01/5879-649 (pon., sre., pet.: od 9.00 do 11.00 in tor., čet.: od 11.00 do 13.00)
Osebno: 3. nadstropje stavbe C Onkološkega inštituta Ljubljana

Napoteni se pred dogovorjenim svetovanjem najprej zglasi v sprejemni pisarni (stavba D, pritličje).
LOKACIJA AMBULANTE: Informacijo o lokaciji prejmete v sprejemni pisarni in na vabilu za obravnavo.
VZS koda: 2587 – Onkološko genetsko svetovanje/testiranje

V Ambulanto za onkološko genetsko svetovanje lahko bolnika napoti osebni zdravnik ali specialist, ki trenutno obravnava posameznika, in sicer glede na spodaj naštete kriterije ob sumu na prisotnost dednega sindroma za raka.

Genetsko svetovanje 

V ambulanto je mogoče napotiti posameznika, ki ne izpolnjuje v nadaljevanju naštetih kriterijev, a pri njem obstaja utemeljen sum, da so rakave bolezni ali benigni tumorji pri njem ali v njegovi družini lahko dedno pogojeni. V tovrstnih primerih je zaželeno, da se zdravnik pred napotitvijo posvetuje z našo ambulanto: genetika@onko-i.si 

Na Oddelku za onkološko klinično genetiko zdravniki specialisti klinične genetike izvajajo genetske obravnave za bolnike z rakom in njihove zdrave svojce, in sicer pred in po genetskem testiranju.

Genetsko testiranje

Genetsko testiranje se opravlja na Oddelku za molekularno diagnostiko Onkološkega inštituta Ljubljana. 

POMEMBNO!

Samoplačniških storitev ne izvajamo.

Čakalna doba

Čakalna doba za obravnavo (od dneva, ko prejmemo izpolnjen vprašalnik, do prvega posveta v naši ambulanti) se zaradi velikega porasta napotitev bolnikov z rakom, ki potrebujejo izvid za načrtovanje zdravljenja, vsak mesec močno podaljšuje. Vljudno vas prosimo za razumevanje. 

Če je potrebna prednostna genetska obravnava in testiranje zaradi načrtovanja sistemskega ali kirurškega zdravljenja rakave bolezni in je to jasno navedeno na napotnici s strani napotnega zdravnika, potem je napoteni obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, označeno na napotnici s strani napotnega zdravnika. 

Vsi, ki so napoteni v genetsko ambulanto zaradi načrtovanja preventivnih ukrepov, bodo obravnavani glede na razpoložljiva prosta mesta ter glede na triažo, ki jo opravi specialist klinične genetike po prejemu celotne zahtevane dokumentacije.

KDAJ SE JE SMISELNO POSVETOVATI Z ZDRAVNIKOM O NAPOTITVI NA GENETSKO OBRAVNAVO? 

OSNOVNE INFORMACIJE/ODGOVORI NA POGOSTA VPRAŠANJA

KDAJ POMISLIMO NA PRISOTNOST DEDNEGA SINDROMA ZA RAKA?

Na prisotnost dednega sindroma za raka pomislimo, kadar v družini več posameznikov zboli za isto diagnozo raka ali za raki, ki se lahko pojavljajo v sklopu danes znanih dednih sindromov za raka. 

Prav tako na prisotnost genetske okvare pomislimo pri bolnikih s točno določeno rakavo diagnozo oz. podtipom raka (na primer rak dojk pri moških, medularni rak ščitnice, difuzni rak želodca pri mlajših), kadar imajo posamezniki več diagnoz raka in kadar zbolevajo več kot 10 let prej, kot se bolezen običajno pojavlja pri splošni populaciji.

KOGA NAPOTITI NA GENETSKI POSVET?

Merila za najpogostejše dedne sindrome za raka, kjer je verjetnost, da bomo našli genetsko okvaro velika in je smiselna napotitev na onkogenetsko obravnavo:

Poleg genetskega svetovanja na oddelku vodimo tudi Državni register testiranih oseb iz družin, obremenjenih z dednim rakom.

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava