OI Ljubljana
Eng

Kdaj se je smiselno posvetovati z zdravnikom o napotitvi na genetsko obravnavo?

Če na katerokoli od spodnjih vprašanj odgovorite z DA, je smiselno, da se posvetujete z osebnim zdravnikom glede napotitve na onkološko genetsko obravnavo:

Ali je bila pri vas ali pri katerem od vaših krvnih sorodnikov odkrita genetska okvara (oz. mutacija/patogena različica), ki je povezana z visoko ogroženostjo za raka?
Da/Ne 

Ali je bila pri vas ali pri katerem od vaših krvnih sorodnikov v prvem ali drugem kolenu (mama, oče, brat, sestra, stric, teta, dedek, babica, vaš otrok) postavljena katera od naštetih diagnoz: rak debelega črevesa ali rak telesa maternice pred 50. letom, rak dojk pred 50. letom, rak dojk na obeh dojkah, rak dojk pri moškem, rak jajčnikov, rak trebušne slinavke, metastatski rak prostate?
Da/Ne 

Ali sta v vaši družini dva ali več sorodnikov po isti krvni veji zbolela za rakom prostate ali rakom dojk (ne glede na starost ob diagnozi)? 
Da/Ne

Ali imate v vaši družini po isti krvni veji sorodnika (oz. sorodnico) z rakom debelega črevesja ali maternice (ne glede na starost ob diagnozi) in je po tej krvni veji prisoten še kateri izmed naštetih rakov: rak želodca, trebušne slinavke, jajčnikov, sečil, možganov, žolčnega sistema ali tankega črevesja?
Da/Ne

V kolikor so v vaši družini prisotne druge diagnoze rakavih bolezni, jih, prosimo, posredujte zdravniku, ki bo presodil glede ustreznosti napotitve na genetsko svetovanje (navedite sorodstveno vez, diagnozo raka in starost ob diagnozi).

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava