OI Ljubljana
Eng

Protibolečinsko zdravljenje

Čeprav bolečino zaradi raka uspešno lajšamo z zdravili, zaradi nje še vedno trpi veliko bolnikov. Protibolečinsko zdravljenje izboljša kakovost življenja v vseh stadijih bolezni. Bolečina je z uporabo zdravil znosna tudi pri bolnikih z neozdravljivo boleznijo.

Zdravnik se odloči za izbiro zdravil glede na jakost in vrsto bolečine ter dejavnike, ki jo poslabšajo. Dobro zdravljenje je tisto, ki bolečino zmanjša do znosne, povzroči čim manj stranskih učinkov in izboljša življenje bolnika, kolikor mu to bolezen dopušča.

Za blago bolečino zdravnik predpiše paracetamol ali nesteroidne antirevmatike. Srednje močno bolečino blaži s srednje močnimi pioidi, tj. s tramadolom, oksikodonom ali buprenorfinom. Močno bolečino zmanjša z močnimi opioidi, tj. z morfinom, fentanilskim obližem ali hidromorfonom. Praviloma bolnik jemlje opioide redno (ob uri), da prepreči nastanek močne bolečine. Če se kljub temu pojavijo, vzame še opioid s takojšnjim učinkom. Močni opioidni analgetiki pri tretjini bolnikov povzročijo prehodne stranske učinke. Zaprtje je najtrdovratnejše, zato bolnik redno jemlje odvajala.

Opioidi so nepogrešljiva zdravila za zdravljenje srednje močne in močne bolečine. Strah pred stranskimi učinki in odvisnostjo, tako pri bolniku kot zdravniku, je neupravičen in je vzrok, da bolniki umirajo v bolečinah, še več pa jih živi z bolečino. Če bolnik morfinov ne more zaužiti, jih zdravnik predpiše v stalni podkožni infuziji.

K zmanjšanju bolečine pripomorejo tudi nefarmakološki ukrepi, tj. relaksacijske tehnike, električna stimulacija, masaža in vibracije ter vse, kar bolniku prija. Protitumorsko zdravljenje in invazivno zdravljenje za lajšanje bolečine uvedemo, kadar zdravila proti bolečini ne zadoščajo ali bolniku povzročajo hujše stranske učinke.

Slovenski zdravniki z dodatnim znanjem o zdravljenju bolečine so člani Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine (SZZB). Naloga združenja je izobraževanje zdravnikov, izdelava priporočil in ozaveščanje javnosti o pomenu dobrega zdravljenja bolečine. SZZB je član Evropskega združenja za preučevanje bolečine in Slovenskega zdravniškega združenja. Njegov slogan je "Evropa brez bolečine". Želja je, da bi se tudi bolniki s kronično bolečino združevali v društva po Sloveniji.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava