OI Ljubljana
Eng

Kaj je celostna rehabilitacija?

Celostna rehabilitacija vključuje aktivne postopke, s katerimi onkološkim bolnikom omogočimo najboljše telesno, duševno in socialno delovanje od diagnoze dalje. Celostna rehabilitacija zajema medicinsko, psihološko, socialno in poklicno rehabilitacijo ter poteka od postavitve diagnoze raka do vračanja bolnikov na delovno mesto oziroma v vsakdanje življenje. 

Na podlagi večletnih strokovnih prizadevanj za vzpostavitev celostne rehabilitacije onkoloških bolnikov v Sloveniji poteka raziskava OREH. 

Raziskava o celostni rehabilitaciji onkoloških bolnikov OREH

OREH je raziskava o celostni rehabilitaciji onkoloških bolnikov, ki jo poskusno uvajamo v Sloveniji za zagotavljanje kakovostnejšega življenja bolnic z rakom dojk. Rezultati raziskave OREH nam bodo v pomoč pri vzpostavitvi celostne rehabilitacije onkoloških bolnikov v celotni Sloveniji. 

Bolnice z rakom dojk, ki bodo med letoma 2019 in 2022 vključene v raziskavo OREH, bodo v rednem stiku s koordinatorko celostne rehabilitacije. Ta bo skupaj z lečečim onkologom bolnice napotila k ustreznim strokovnjakom, ki bodo s svetovanjem in ustreznim zdravljenjem omilili ali odpravili njihove težave.

Koordinatorka celostne rehabilitacije: 

Zlatka Mavrič, diplomirana medicinska sestra
Telefon: 01 587 9063 ali 030 487 748
E-pošta: koordinator.oreh@onko-i.si
Delovni čas: od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure
Onkološki inštitut Ljubljana, ambulanta stavba D, pritličje 
Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana 

Več o raziskavi najdete TUKAJ.

Rehabilitacija po zdravljenju raka dojk - pogovor s prof. dr. Nikola Bešić, vodjem raziskave OREH

VADBA JOGE

Jogo priporočamo bolnicam na osnovi smernic za celostno rehabilitacijo kot tehniko sproščanja, ki lahko ugodno vpliva na zmanjšanje utrudljivosti in moteče prekomerno potenje, ki je posledica neravnovesja v hormonih. Blagodejna je tudi pri nespečnosti in bolečinah. V petih enournih posnetkih je izkušena vaditeljica joge predstavila vadbe, ki so primerne tudi za začetnice.

1. vaja

2. vaja

3. vaja

4. vaja

5. vaja

Nosilec raziskave je Onkološki inštitut Ljubljana. Partnerji raziskave so Inštitut medicinske rehabilitacije UKC Ljubljana, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – SOČA in drugi zdravstveni zavodi po Sloveniji. Raziskavo financirata Agencija Republike Slovenije za raziskovanje in Ministrstvo za zdravje (Projekt V3-1906). 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava