OI Ljubljana
Eng

Sektor internistične onkologije

Predstojnik sektorja internistične onkologije
Doc. dr. Domen Ribnikar, dr. med.
E: dribnikar@onko-i.si

 

Internistična onkologija je samostojna stroka znotraj onkologije in je danes nepogrešljiv del multidisciplinarne obravnave bolnika z rakom. Ukvarja se z diagnostiko in sistemskim zdravljenjem raka, kamor spada zdravljenje s citostatiki oz. kemoterapijo, hormonskimi in biološkimi zdravili; sem uvrščamo tudi novejša, tako imenovana tarčna zdravila. V področje dela internistične onkologije spada preprečevanje in zdravljenje zapletov ob sistemskem zdravljenju, zdravljenje simptomov bolezni tako ob pojavu bolezni kot pri umirajočem bolniku z rakom.

Internisti onkologi poleg tega v multidisciplinarnih timih sodelujejo pri načrtovanju diagnostike in celotnega načrta zdravljenja bolnika z rakom ter pri rehabilitaciji bolnikov. Prek sodelovanja v kliničnih raziskavah prispevajo k uvajanju novih oblik zdravljenja v standardno klinično prakso. Sodelujejo tudi pri izobraževanju zdravnikov drugih specialnosti in drugega zdravstvenega osebja.

Internistična onkologija je zaradi svoje specifičnosti in širokega znanja tako iz interne medicine kot z različnih prej omenjenih področij onkologije posebna specializacija, priznana v svetu in pri nas.

Dejavnost internistične onkologije se izvaja na treh oddelkih:

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava