OI Ljubljana
Eng

Krepitev e-zdravja, vključno s telemedicino in spremljanjem na daljavo v sistemu zdravstvenega varstva za preprečevanje in zdravljenje raka (eCAN)

Krepitev e-zdravja, vključno s telemedicino in spremljanjem na daljavo v sistemu zdravstvenega varstva za preprečevanje in zdravljenje raka (eCAN)

 

Pravočasna postavitev diagnoze raka in preživetje raka se v Evropi precej razlikujeta zaradi neenakosti v preventivnih programih ter dostopnosti do najsodobnejše diagnostike, zdravljenja in oskrbe. Predvideva se, da bi se lahko število diagnosticiranih primerov raka do leta 2035 povečalo za četrtino. Uporaba telemedicine v zdravstvu pridobiva na pomenu, še posebej pri odzivu na nove epidemiološke situacije, vključno s COVID-19. Izmenjava najboljših praks o uporabi digitalnih orodij (kot npr. spletna posvetovanja in izmenjava kliničnih podatkov v realnem času) bi lahko v čezmejnih nujnih primerih in zdravstvenih krizah nudila pomoč posameznikom in bolnikom, ki živijo v oddaljenih krajih in na podeželju. Naš skupni projekt (angleško joint action (JA)) se imenuje „Krepitev e-zdravja, vključno s telemedicino in spremljanjem na daljavo v sistemu zdravstvenega varstva za preprečevanje in zdravljenje raka (eCAN)«. Z njim želimo posredovati koristi e-zdravja vsem državljanom in bolnikom v državah članicah EU, ki se osredotočajo na preprečevanje in zdravljenje raka. Potrebno je uskladiti regulacijo telemedicine in raziskati učinkovitost programov za svetovanje na daljavo ter spremljanje na daljavo na  področju raka. eCAN JA raziskuje učinkovitost telemedicine v dveh kliničnih raziskavah; prva raziskava je osredotočena na tele-rehabilitacijo po operaciji pri zgodnjem raku dojk in zgodnjem raku glave in vratu, druga na tele-psihološko podporo pri različnih populacijah bolnikov s ponovljenim in metastaskim rakom. eCAN JA poteka v 10. evropskih državah. Onkološki inštitut sodeluje pri obeh kliničnih raziskavah.

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava