OI Ljubljana
Eng

Randomizirana raziskava faze II terciarne preventive ploščatoceličnega karcinoma glave in vratu (PCKGV) s prehransko intervencijo

Nosilec projekta na OI Ljubljana:  prof. dr. Primož Strojan

Izhodišče projekta: S povečanim tveganjem za nastanek ploščatoceličnega karcinoma glave in vratu (PCKGV), ponovitve bolezni po zdravljenju in nastankom novega (sekundarnega) raka v tem področju je poleg kajenja in uživanja alkohola povezana tudi neprimerna prehrana. V razvoj metabolnega sindroma so patogenestko vpleteni mehanizmi kroničnega vnetja in spremljajoče presnovne spremembe (stanje kaheksije). Kombinirana analiza citokinov, presnovnih rastnih dejavnikov, miRNAs, DNA metilacije v slini in krvi tako predstavlja nova orodja za identifikacijo biomarkerjev pri uporabi prehranske intervencije za zmanjšanje ponovitve rakaste bolezni ali njen ponovni primarni razvoj.

Namen projekta: Znižanje incidence recidivov in novih primarnih tumorjev pri bolnikih s PCKGV stadija III/IV po uspešno zaključenem primarnem zdravljenju; prepoznava bioloških markerjev, ki bi bili uporabni za spremljanje učinka prehranske intervencije.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava